Historisk arkiv

Krafttak for forenkling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

- Bedriftenes kostnader ved skjemaveldet skal kuttes med 25 prosent, sier nærings- og handelsminister Børge Brende. (27.06.05)

Krafttak for forenkling

Et enklere Norge-logoRegjeringen varsler et krafttak for forenkling i en ny handlingsplan for Et enklere Norge 2005-2009: Innen 2012 skal bedriftenes administrative kostnader ved etterlevelse av regelverk reduseres med minst 25 prosent.

– Verdiskapingen i næringslivet er grunnlaget for offentlig og privat velferd. Bedriftene skal derfor bruke minst mulig ressurser på rapportering til det offentlige, og mer tid til å skape verdier, sier næringsminister Børge Brende.

– En reduksjon på 25 prosent i næringslivets byrder er et ambisiøst mål, men gjennom de utvalgte strategiene i handlingsplanen signaliserer regjeringen et krafttak på dette området som det både er nødvendig og mulig å gjennomføre, sier Brende.

Målet er at Norge skal beholde sin plass i tetsjiktet internasjonalt når det gjelder et best mulig tilrettelagt regelverk, som er minst mulig ressurskrevende å etterleve for bedriftene.

Både Nederland og Danmark har allerede satt seg som mål å redusere bedriftenes administrative kostnader med 25 prosent, og flere land vurderer å gjøre det samme. Analyser foretatt på oppdrag av de nederlandske myndigheter viser at reduksjonen ser ut til å kunne øke BNP i Nederland med om lag 1,5 prosent i et 15-årsperspektiv, som følge av at næringslivet vil øke sin innovasjon, konkurranseevne og produksjon.

Den nye handlingsplanen varsler fem innsatsområder:

1. Treffsikre forenklingsforslag

Den internasjonalt anerkjente standardkostnadsmodellen gjør en detaljert kartlegging av næringslivets administrative kostnader mulig. Metoden vil bidra til å finne bedre og mer treffsikre forenklingsforslag.

– Vi skal måle alle relevante regelverksområder i løpet av 2008 etter denne metoden, og disse målingene skal følges opp med konkrete tiltaksplaner, opplyser Brende.

2. Elektronisk innrapportering og kommunikasjon

Næringslivet sier i flere undersøkelser at de opplever overgangen til elektronisk innrapportering som en viktig forenkling. Dette videreføres i handlingsplanen.

– Vi vil bygge videre på den suksessen Altinn er blitt for innrapporteringer fra næringslivet til det offentlige. Innen utgangen av 2008 skal Altinn bli det stedet der næringslivet kan finne alle tjenester fra det offentlige – elektronisk, sier Brende.

3. Bedre beslutningsgrunnlag

Beslutningsgrunnlaget for nytt regelverk skal bedres. Det skal ligge grundige økonomiske og administrative konsekvensvurderinger i bunnen når beslutninger skal fattes. Orakel, Nærings- og handelsdepartementets kompetansesenter for konsekvensutredninger, skal videreutvikles og styrkes.

4. Systematisk brukermedvirkning

– For å bedre beslutningsgrunnlagene skal vi dessuten trekke med brukerne på en helt annen måte enn før, sier Brende. I handlingsplanen nedfelles det nye prinsipper som skal gi brukermedvirkning i praksis.

5. Internasjonalt arbeid

En stadig større del av regelverket vårt er internasjonalt basert. Sammen­ligninger som nå kan gjøres ved hjelp av den internasjonalt anerkjente standardkostnadsmodellen kan gi oss gode innspill til tiltak vi kan gjennomføre i Norge. Det internasjonale arbeidet gis derfor en bred gjennomgang i den nye handlingsplanen.

- Denne nye handlingsplanen for de kommende fire år gir en ny giv i forenklingsarbeidet, sier Børge Brende. Tiltakene fra tidligere handlingsplaner som er gjennomført til nå ligger fast, og regjeringen vil lage en ny statusrapport for disse tiltakene allerede til høsten.

Les handlingsplanen (pdf 290 kB)

27. juni 2005