Historisk arkiv

Norges menneskerettighetsdialoger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge har inngått et nærmere samarbeid med land hvor det er utfordringer på menneskerettighetsområdet, men hvor det samtidig er potensial for forbedring gjennom dialog og kontakt. For øyeblikket fører Norge slike formelle menneskerettighetsdialoger med Kina, Indonesia og Vietnam.

Det overordnede mål for MR-dialogene er gjennom dialog med enkeltland å styrke dialoglandets gjennomføring av det internasjonale MR-rammeverket. Politiske kontakter er et sentralt element i dialogene sammen med nettverksbygging mellom embetsverk, rettsvesen, akademikere og frivillige organisasjoner. Den gjensidige tilliten mellom partene er dialogens forutsetning.

 

Formål med dialogene:

Menneskerettighetsdialogenes formål er å styrke menneskerettighetssituasjonen i dialoglandene ved at det knyttes kontakter mellom aktører på forskjellige nivåer. Politiske kontakter er et sentralt element i dialogene. Like viktig er det å legge til rette for nettverksbygging mellom embetsverk, rettsvesen, akademikere og frivillige organisasjoner. Nettverkene og kontakten mellom fagmiljøene gjør det mulig å utveksle informasjon, bekymring og kritikk gjennom kontakter basert på tillit. Det er videre viktig at det gjennomføres samarbeidsprosjekter på dialogområdene slik at man konkret kan gjøre noe med situasjonen.

Den gjensidige tilliten er dialogens forutsetning: Hensikten er ikke å tre vårt samfunnssystem ned over hodet på våre samarbeidsland. Vi skal lytte til og lære av våre samarbeidspartnere om hva de selv synes er de mest presserende menneskerettighetsproblemene og hvilke tiltak de mener vil være mest effektive. Samtale, diskusjon og kritiske spørsmål om menneskerettighetssituasjonen presser frem refleksjon og kanskje ideer til tiltak på begge sider. Samtidig er det et viktig prinsipp at en menneskerettighetsdialog ikke skal forhindre norsk påtale av menneskerettighetsbrudd i dialoglandet, f.eks. i multilaterale fora.

Menneskerettighetsdialog er kun ett av flere virkemidler for å bedre menneskerettighetssituasjonen i et land. Arbeidsmetoder, intensitet og temavalg kan variere fra dialog til dialog. Samarbeid i multilaterale fora har blitt mer sentralt i dialogarbeidet de senere årene. På den måten er det ikke lenger kun den interne menneskerettighetssituasjonen, men også internasjonalt samarbeid om menneskerettigheter som er gjenstand for dialog.

På bakgrunn av en uavhengig evaluering av menneskerettighetsdialogen med Kina fra mai 2002, har man dreiet dialogene i retning av økt fokus på færre emner. Over tid vil man slik kunne gå mer i dybden på det enkelte tema. Det er videre lagt vekt på å utvikle god og målrettet prosjektvirksomhet på satsingsområdene for at dialogen skal foregå kontinuerlig og for bedre å sikre resultater av arbeidet.