Historisk arkiv

Er Norge i krig?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Dersom Norge offisielt definerer sin tilstedeværelse i Afghanistan som krig, er det disse som vil legges til grunn. Det vil kunne få følgende konsekvenser:

Av forsvarsminister Grete Faremo
Publisert i VG 15.07.2010

Jeg har blitt kritisert for at jeg ikke sier rett ut at Norge er i krig i Afghanistan. Jeg vil her forsøke å forklare hvorfor jeg uttrykker meg som jeg gjør.

Norske soldater sloss i et fremmed land. De blir beskutt og skyter tilbake. Norske soldater tar liv, og mister liv. I daglig tale kalles dette krig. Det er derfor helt naturlig at media og folk flest bruker ordet krig om det som foregår i Afghanistan.

Det er likevel gode grunner til at jeg som forsvarsminister ikke kan bruke dette begrepet like fritt. I folkeretten er det klart definert hvilke regler som skal gjelde hvis man deltar i en krig. Dersom Norge offisielt definerer sin tilstedeværelse i Afghanistan som krig, er det disse som vil legges til grunn. Det vil kunne få følgende konsekvenser:

  • Taliban og andre opprørsgrupper ville fått strafferettslig immunitet.
    Opprørerne ville fått rett til å angripe og drepe norske og andre internasjonale soldater uten å kunne straffeforfølges.
  • Taliban ville blitt anerkjent som en representant for Afghanistan.
    Krigsbegrepet er i folkeretten utelukkende forbeholdt væpnet konflikt mellom to eller flere stater. Norge er ikke i krig med staten Afghanistan
  • Tilfangetatte opprørere ville fått status som krigsfanger og blitt løslatt ved krigens slutt.
    Kun begåtte krigsforbrytelser kunne straffeforfølges
  • ISAF ville fratatt Afghanistan ansvaret for egen sikkerhet og framtid.
    ISAF måtte etablere og drifte krigsfangeleire og slutte med å overføre anholdte opprørere til den legitime regjeringen i Afghanistan for straffeforfølgning ved afghanske domstoler.
  • De stridende partene ville fått fullmakt til å sette til side fravikelige menneskerettigheter.
    Som det gis rom for å gjøre når man er i krig.

Norske soldater deltar i krigshandlinger på vegne av den norske stat, og de utsettes for alle farer og belastninger dette fører med seg. Det er ikke mindre risikofylt eller dramatisk å delta i en intern konflikt, eller borgerkrig, enn i en tradisjonell krig. Opplevelsen på bakken er uansett like brutal. Det er denne virkeligheten jeg er opptatt av å få fram. At jeg som forsvarsminister må ta forbehold rundt bruken av ordet krig, bør ikke stå i veien for dette.