Historisk arkiv

Første nordiske utenriks- og forsvarsministermøte i Bodø

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre og forsvarsministerminister Espen Barth Eide samler for første gang alle de ni nordiske utenriks- og forsvarsministrene i Bodø 2.-3. september.

 - Det er første gang vi har et felles nordisk utenriks- og forsvarsministermøte. Det er spesielt gledelig at vi kan gjøre dette i nord. Nordområdene er regjeringens viktigste strategiske satsningsområde, men er også de nordiske lands felles nærområder. Dette viser at nordområdene blir stadig viktigere, også i utenriks- og forsvarspolitikken, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

 Nordområdene og aktørene i nord er naturlig nok et hovedtema for møtet i Bodø. Det samme er den økonomiske krisens konsekvenser for det sikkerhetspolitiske samarbeidet i Europa.  Statsrådene skal også diskutere spørsmål som nordisk militært samarbeid om materiell og øvelser, internasjonal krisehåndtering og det regionale møteforumet Northern Group. Statsrådene vil få omvisninger og orienteringer på Forsvarets operative hovedkvarter og på Hovedredningssentralen.

- Det er i nordområdene våre viktigste strategiske interesser er. Vi har enorme områder og ressurser i nord. Vi ser at denne delen av verden blir stadig viktigere med tanke på transport, naturressurser og turisme.  Arktis fremstår mer og mer som et hav som binder Asia, Europa og Nord-Amerika sammen. Vi som bor her må følge utviklingen nøye, og det er viktig for oss at de nordiske landene har oppmerksomheten vendt nordover, sier forsvarsminister Espen Barth Eide.

Priv til red:

Media inviteres til et uformelt pressemøte med utenriks- og forsvarsministerne etter møtet: Radisson BLU Hotel, Bodø, mandag 3. september kl. 14.00.

Kontaktperson for utenriksministeren: Frode Overland Andersen, 917 22 022
Kontaktperson for forsvarsministeren: Marita I. Wangberg, 905 123 19

Besøk til Bodø hovedflystasjon:
Etter utenriks- og forsvarsministermøtet besøker forsvarsminister Espen Barth Eide Bodø hovedflystasjon. Han vil være tilgjengelig for intervjuer etter møtet, kl 16.15 mandag 3. september.

Kontaktperson for forsvarsministeren: Marita I Wangberg, tlf 905 123 19

Kontaktperson for praktiske spørsmål/oppmøte: Brynjar Stordal, tlf 918 25 756