Historisk arkiv

Tett transatlantisk samarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen møtte mandag sin amerikanske kollega Leon Panetta, og diskuterte blant annet NATO, kampfly og amerikansk øving i Norge.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen møtte mandag sin amerikanske kollega Leon Panetta, og diskuterte blant annet NATO, kampfly og amerikansk øving i Norge.

Hun besøkte Washington 17. - 18. desember.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og USAs forsvarsminister Leon PanettaForsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og USAs forsvarsminister Leon Panetta
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og USAs forsvarsminister Leon Panetta (Tarjei Kramviken, ambassaden i Washington)

- Jeg setter stor pris på det tette samarbeidet mellom Norge og USA. Både for oss og USA er det viktig å opprettholde de tette båndene og det gode samarbeidet over atlanteren, sier forsvarsminister Strøm-Erichsen.

Hun la vekt på at begge landene vil tjene på å fortsatt å ha et sterkt og relevant NATO.

- Vi må fortsette arbeidet med å forsterke samarbeidet over landegrensene i alliansen, og se til at styrkene fra ulike land kan jobbe effektivt sammen i felt, understreker hun.

Strøm-Erichsen inviterte på møtet amerikanerne til å trene og øve enda mer i Norge.
- Vi har stor nytte av at våre NATO-allierte trener sammen med oss og andre under norske forhold. Det er vår beste forsikring dersom Norge kommer i en situasjon der vi trenger alliert støtte, sier hun.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen mottas av USAs forsvarsminister Leon Panetta
(Foto: Tarjei Kramviken, ambassaden i Washington)

Øker forhåndslagringen
USA vil i årene fremover forhåndslagre enda mer utstyr på norsk jord.

- Forhåndlagringen er viktig for Norge, fordi den gjør det mulig for amerikanerne å komme oss eller andre europeiske land raskt til unnsetning dersom behovet skulle oppstå, sier Strøm-Erichsen.

Norge tar jevnlig opp at NATO bør legge mer vekt på å opprettholde evnen til å forsvare sine nærområder. Strøm-Erichsen understreket dette også på møtet med Panetta.
- Situasjonen på den tyrkiske grensen mot Syria aktualiserer vårt nærområdeinitiativ. Det er avgjørende at alliansen er i stand til å forsvare sitt territorium på en troverdig måte. Vi må ha både god situasjonsforståelse og forsvarsevne, også for landene som ligger i ytterkanten av NATO, sier hun.

Kampfly gir løft i forsvarsevnen
Norge har allerede bestilt de to første kampflyene av typen F-35. Disse blir levert i 2015 og skal brukes til treining av norske mannskaper i USA. De to siste av de totalt fire flyene til treningsformål skal leveres i 2016.
- Nå starter vi snart anskaffelsen av hovedleveransen med kampfly, det vil si inntil 48 fly i tillegg til disse fire. F-35 er det beste kampflyet for Norge, og vil gi forsvarsevnen vår et kraftig løft og gjøre oss bedre i stand til å møte fremtidens utfordringer, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Det amerikanske Forsvaret har i 2012 tatt i mot et større antall F-35 kampfly.
- Jeg har fått forsikringer om at flyet lever opp til forventningene, og at amerikanerne fortsatt står fullt ut bak programmet, sier forsvarsministeren.

Regjeringen tar sikte på å be Stortinget om bestillingsfullmakt til første del av hovedanskaffelsen i begynnelsen av 2013, noe som vil gjøre det mulig å få levert de første flyene til Norge i 2017. De overordnede norske kostnadsestimatene for anskaffelsen er og blir stabile, og har vært det siden F-35 ble valgt i 2008.

Norsk industrimulighet
Amerikanske myndigheter har indikert at de vil bidra til en integrering av missilet JSM på kampflyet F-35. Strøm-Erichsen la i møtet vekt på viktigheten av ytterligere fremgang i dette arbeidet.
- En slik integrasjon gir den norske industrien mulighet til å selge JSM til land som kjøper F-35. Dette er det viktig for meg å legge til rette for, og jeg har derfor tatt saken opp med Panetta, sier Strøm-Erichsen.

Andre møter
Forsvarsministeren gjennomførte også en rekke andre møter, blant annet med Ray Mabus, Secretary of the Navy, senator Joe Lieberman og senator Chuck Hagel. Hun møtte også Fred Kempe, leder for Atlantic Council og John Hamre, leder for Center for Strategic and International Studies.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen møter USAs forsvarsminister Leon Panetta i Washington
(Foto: Tarjei Kramvikem, ambassaden i Washington)