Finansdepartementet

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Finansminister

Finansdepartementet planlegger og iverksetter den økonomiske politikken i Norge. Departementet har blant annet ansvar for budsjettpolitikken, skatte- og avgiftspolitikken, regulering av finansmarkedene og Statens pensjonsfond.

Nett-tv

Se sendingen her

Statsbudsjettet 2024

Et budsjett for å trygge folks økonomi og Norge i en urolig tid

Budsjettet for 2024 skal bidra til trygghet for alle og muligheter for folk og bedrifter over hele landet. Krig i Europa, et rekordhøyt antall ukrainske flyktninger og høye priser øker utgiftene på flere områder. Regjeringen prioriterer at alle fortsatt skal ha gode velferdstjenester, og stiller opp for dem som trenger det mest. Trygghet og beredskap prioriteres høyt, og Norge vil ta vår del av ansvaret for å hjelpe Ukraina og mennesker på flukt. Regjeringen skal også ivareta den grønne omstillingen og fortsetter innsatsen for å nå klimamålene.

Bunke med dokumenter

Statsbudsjettet 2024

Oversiktsside

Regjeringen Støre la frem statsbudsjettet for 2024 fredag 6. oktober kl. 09.00.

Tastatur

Norge vil innføre regler om skattlegging av multinasjonale konsern

Pressemelding 24.11.2023

Regjeringen har i dag fremmet et lovforslag for Stortinget om å innføre internasjonalt omforente regler om global minimumsbeskatning. Dette begrenser flytting av overskudd og sikrer at store konserner betaler minst 15 prosent skatt. Reglene, som er utviklet i et utvidet OECD-samarbeid med over 140 land, vil gjelde i Norge fra 1. januar 2024.

Solcellepaneler på enebolig

Vil ikke skattlegge strøm fra solceller på private hjem

Pressemelding 08.03.2024

Finansministeren har varslet at skatteplikt for salg av overskuddsstrøm fra private boliger skal utredes nærmere, med sikte på å legge frem særregler i statsbudsjettet for 2025. I mellomtiden vil Skatteetaten unnlate å skattlegge inntekter ved salg av overskuddsstrøm fra solcelleanlegg i boliger, for 2023 og tidligere år.

Prop. 1 LS (2023–2024)

Skatter og avgifter 2024

Proposisjon 06.10.2023

Samlet framstilling av regjeringen Støres forslag til skatter og avgifter, samt en oversikt over skatte- og avgiftssystemet.