Historisk arkiv

Deler ut pris til Storbritannias beste ”Fish and Chip Shop”

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Hvert år spiser briter mer enn 382 millioner fish and chips-måltider, og retten er blant Storbritannias hurtigmatfavoritter. Norge leverer fisk til omtrent 20 prosent av det britiske fish and chips-markedet. I dag deler statssekretær i Fiskeri- og kystdepartementet, Kristine Gramstad, ut hovedprisen under ”The National Fish and Chips Awards 2013”.

”The National Fish and Chips Awards” arrangeres for 25. gang i år i London. Dette er en konkurranse som hyller den britiske fish and chips-tradisjonen, og belønner de beste fish and chips-bedriftene innen flere kategorier.

Statssekretær Gramstad deler ut hovedpremien, som er prisen til ”Independent Takeaway Fish and Chip Shop of the Year” for andre år på rad.

- Det er morsomt å få lov til å dele ut denne prisen. Norge leverer fantastiske råvarer til hele verden, og det er gøy å se at den norske fisken blir tatt så godt imot i det britiske markedet, og inkludert i en så erkebritisk rett som fish and chips, sier Kristine Gramstad.

Torsk er den mest populære fisken i fish and chips, tett etterfulgt av blant annet hyse. Norge leverer over 10 000 tonn torsk årlig til Storbritannia, og nær 27 000 tonn hyse. Totalt leverer Norge fisk til omtrent 20 prosent av det britiske fish and chips-markedet.

- Norge leverer mye fisk til fish and chips i dag, men med en rekordstor torskekvote i år på én million tonn, har Norge potensial til å levere mye mer, sier Gramstad.

Fiskeri- og kystdepartementet og sjømatnæringen har gått sammen om ekstra midler på til sammen 15 millioner kroner for å styrke markedsføringen av torskefisk i 2013, blant annet i Storbritannia.