Historisk arkiv

Språk åpner dører! (2005-2009)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utdannings- og forskningsdepartementet

"Språk åpner dører" er en strategiplan for styrking av fremmedspråk i grunnopplæringen 2005 – 2009.

”Språk åpner dører” var ett av mottoene i Det europeiske språkåret 2001. Språkåret skapte oppmerksomhet om hvilken rikdom det europeiske språkmangfoldet representerer, og det synliggjorde at språk er ett av de viktigste midlene for å skape forståelse og toleranse mellom folkegrupper. Det synliggjorde også behovet for å styrke fremmedspråkopplæringen og endre holdninger til hvordan opplæringen skal være.

Målene og tiltakene i denne strategien tar utgangspunkt i EUs handlingsplan for språk ”Promoting Language Learning and Linguistic Diversity. An Action Plan 2004-2006”, som beskriver tre satsingsområder: livslang språklæring, bedre språkopplæring og økt interesse og motivasjon for språklæring. Språklæring blir ikke lenger sett på som noe som utelukkende skjer innenfor rammene av skolens læreplaner og praksis. Dette er en livslang utfordring, og grunnopplæringen må legge grunnlaget for denne læringsprosessen.

Det overordnete målet med den nasjonale strategien ”Språk åpner dører er”:

Bedre ferdigheter i flere fremmedspråk hos elever, lærlinger og lærere i grunnskole og videregående opplæring og økt interesse og motivasjon for språklæring.

Planen har seks hovedmål:

  1. Større mangfold og bredde i opplæringen og fremmedspråk
  2. Bedre kvalitet på opplæringen i fremmedspråk
  3. Økt rekruttering og kompetanseheving av lærere i fremmedspråk
  4. Økt kunnskap om behovet for kompetanse i fremmedspråk
  5. Styrket internasjonalisering i opplæringen i fremmedspråk
  6. Økt forskning og forsøks- og utviklingsarbeid innen fremmedspråk

Innen hvert hovedmål er det beskrevet delmål og tiltak; hvem som er ansvarlig for å utføre tiltakene og innen hvilket tidsrom dette skal gjennomføres.

Språk åpner dører” involverer mange aktører. Planen viser til skoleeiers sentrale rolle, men også til at aktører utenfor skole-Norge kan gi viktige bidrag til styrkingen av fremmedspråkene i grunnopplæringen. I juni 2005 ble det etablert et nasjonalt senter for fremmedspråk i opplæringen ved Høyskolen i Østfold. Senteret vil bli viktig i arbeidet med å realisere tiltakene i strategien, sammen med Utdanningsdirektoratet, Senter for internasjonalisering av høyere utdanning (SIU), Leonardo da Vinci-kontoret i Norge, VOX, universitet og høyskoler.

Strategien skal oppdateres årlig. Gjennomførte tiltak i planen skal evalueres, og pågående tiltak skal vurderes løpende.

Strategiplanen kan lastes ned i PDF-format HER