Avdeling for høyere utdanning, forskning og internasjonalt arbeid

Avdelingen arbeider med politikkutvikling og analyse av høyere utdanning og forskning. Avdelingen har også et internasjonalt ansvar.

Avdelingen har et særlig ansvar for koordinering av utdannings- og forskningspolitikken og for koordineringen av arbeidet med Forskningsrådets forskningsbudsjett. Avdelingen har også et internasjonalt ansvar.

Avdelingen har følgende seksjoner:

  • Seksjon for forskning og innovasjon

    Seksjonen har ansvar for å koordinere regjeringens forskningspolitikk, i tett dialog med de andre departementene. Seksjonen drifter og leder Departementenes forskningsutvalg (DFU). Ansvarsområdet dekker bl.a. langsiktig grunnleggende forskning, akademisk frihet, tillit til forskning, åpen forskning, deling av forskningsdata, ta forskning i bruk, forskningsbasert innovasjon, sensitive fagområder, personalpolitikk, forskerrekruttering og karriere, samt digital kompetanse og bruk av KI i forskning. Videre har seksjonen ansvar for likestilling og mangfold i universiteter og høyskoler, universitetsmuseene, polarforskning og Svalbardrelatert saker. Seksjonen koordinerer også regjeringens nordområdepolitikk på KDs område.

  • Seksjon for internasjonalt samarbeid

    Seksjonen har ansvar for å koordinere departementets internasjonale arbeid knyttet til multilaterale organisasjoner som UNESCO, OECD, Bologna-prosessen og Europarådet. SIS har sekretariatsoppgaver for den norske UNESCO-kommisjonen og koordinerer regjeringens UNESCO-arbeid. Seksjonen har videre ansvaret for det bilaterale kunnskapssamarbeidet, og særlig oppfølgingen av de prioriterte samarbeidslandene som inngår i regjeringens Panorama-strategi. Seksjonen jobber også med ansvarlig internasjonalt samarbeid i den endrede geopolitiske situasjonen, internasjonal studentmobilitet og oppfølging av internasjonale virkemidler som forvaltes av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.

  • Seksjon for Norden og EU

    Seksjonen har ansvar for politikk for og koordinering av norsk deltakelse i EUs forsknings-, innovasjons og utdanningssamarbeid på bakgrunn av EØS-avtalen. Ansvaret inkluderer oppfølging av programmene for forskning og innovasjon (Horisont Europa) og utdanning (Erasmus+), deltakelse i ulike programkomitékonfigurasjoner og ekspertkomiteer i EU og arbeidsgrupper i EFTA og arbeid med Det europeiske forskningsområdet og Det europeiske utdanningsområdet. Arbeid med EØS-midler for utdanning og forsking ligger også til seksjonen. Seksjonen har videre ansvar for koordinering av nordisk samarbeid om forskning og utdanning, herunder aktiviteten knyttet til Nordisk ministerråd.

  • Seksjon for budsjett og samordning

    Seksjonen skal samordne oppfølging av Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning (LTP). Seksjonen har ansvar for koordinering av HFIs arbeid med statsbudsjettet og avdelingens arbeid med styring av underliggende virksomheter (HK-dir, Forskningsrådet, NOKUT og SIKT) og UH-institusjonene. Seksjonen har videre samordningsansvar for analyse og statistikk, digitalisering, infrastruktur og sikkerhet og beredskap. SBS har også ansvar for regjeringens vitenskapelige priser, Abelprisen, Holbergprisen og Kavliprisen.

  • Seksjon for høyere utdanning

    Seksjonen har ansvar for utvikling av politikken for høyere utdanning, herunder virkemidler for kvalitet og kapasitet innenfor alle fagområder. Ansvaret inkluderer styringsvirkemidlene for de rammeplanstyrte profesjonsutdanningene, avdelingens arbeid med Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk, opptak til høyere utdanning, dimensjonering og universitets- og høyskolesektorens samarbeid med arbeidslivet. Seksjonen har videre ansvar for fleksible og desentrale utdanningstilbud og etter- og videreutdanning, godkjenning av utenlandsk høyere utdanning, samt samepolitiske spørsmål innenfor høyere utdanning.