Historisk arkiv

Ikke flere forsøk med stemmegivning over Internett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har besluttet at forsøk med stemmegivning over Internett ikke skal videreføres. Det har vært gjennomført slike forsøk ved valgene i 2011 og 2013.

- Det har vært politisk uenighet om forsøkene, og Stortinget har flere ganger diskutert saken. Regjeringen ønsker å sikre den høye tilliten som finnes til valggjennomføringen i Norge, og mener at det er uheldig med politisk uenighet knyttet til selve gjennomføringen av valget, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Forsøkene som har vært gjennomført i 2011 og 2013 har gitt interessant og verdifull kunnskap og erfaring.  Når det ikke er et bredt politisk ønske om å innføre internettstemmegivning, har regjeringen konkludert med at det ikke hensiktsmessig å bruke penger og tid på flere forsøk.

Institutt for samfunnsforskning har evaluert forsøket i 2013, rapporten blir lagt ut på www.valg.no. Rapporten viser blant annet at velgernes kunnskap om sikkerhetsmekanismene i systemet er lite kjent. Dette er kunnskap som berører forsøkenes forutsetning om ivaretakelse av prinsippet om frie og hemmelige valg.

- Dette viser hvor viktig det er at valg gjennomføres i valglokaler der valgfunksjonærer sørger for at prinsippet om frie og hemmelige valg ivaretas, sier Sanner.

 

Kommunal- og moderniseringsdepartementets pressetelefon: 22 24 25 00.