Historisk arkiv

Felles uttalelse fra Hübner og Navarsete

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Møte i forbindelse med internasjonal konferanse om Østersjøregionen

Europaparlamentsrepresentant Danuta Hübner og kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete hadde onsdag 19. september et møte i forbindelse med Østersjøkonferansen på Lillestrøm.

Europaparlamentsrepresentant, Danuta Hübner, og den norske Kommunal- og regionalministeren, Liv Signe Navarsete, hadde i dag et felles frokostmøte.

De er enige om at den fremtidige regionalpolitikken for perioden 2014 - 2020 er blant de viktigste virkemidlene for å fremme bærekraftig vekst og investeringer i Europa etter den økonomiske og finansielle krisen.

I denne forbindelse er også de europeiske territorielle samarbeidsprogrammene (Interreg) av betydning for å skape vekst og arbeidsplasser i hele Europa (inkludert Norge).

Den norske deltakelsen i de europeiske territorielle samarbeidsprogrammene fremmer samarbeid mellom kommuner, regionale og nasjonale myndigheter og partnere i hele Europa, sier den norske ministeren.

Som deltaker i mange territorielle samarbeidsprogrammer, har norske aktører hatt mulighet til å delta i prosjekter og tatt opp problemstillinger av betydning for regional utvikling i hele landet. En viktig erfaring er at de mest vellykkede prosjektene også har blitt gitt høy prioritet i regionale utviklingsstrategier i de deltakende fylkene.

EU har i lang tid diskutert og forhandlet de økonomiske rammene for 2014-2020, inkludert europeisk territorialt samarbeid (Interreg). I utkastet til forskrift for europeisk territorielt samarbeid, har EU-kommisjonen foreslått at ”ikke-medlemsland” som Norge, ikke lenger skal kunne delta som prosjektleder (Lead Partner) i slike internasjonale prosjekter. Jeg setter stor pris på at Europaparlamentet nå har foreslått endringer i det foreliggende utkast til regelverk og åpner for fremtidige norske prosjektledere, sier statsråd Navarsete.

Selv om Norge ikke er medlem i EU, har norske partnere på både nasjonalt, regionalt og lokalt nivå vært engasjerte partnere som har levert resultater og merverdi til gjennomføring av overordnede mål i så vel Interreg Østersjø-programmet som i EUs Østersjøstrategi, sier Hübner. I eksisterende Interreg Østersjøen deltar 53 partnere fra Norge - både som prosjektledere og samarbeidspartnere, sier Hübner.

Hübner ser frem til at norske partnere vil fortsette sitt engasjement og bidra på samme måte i neste programperiode.

Norge er et av de mest spredtbodde og perifere landene i Europa. De lange avstandene og lave tilgjengeligheten er en utfordring for folk som bor i distriktene, for tjenestetilbud, lokal økonomi og et velfungerende arbeidsmarked. I mitt møte med Danuta Hübner har jeg understreket at disse utfordringene krever fleksibilitet når det gjelder ulike regionale virkemidler, herunder regional statsstøtte, sier statsråden.