Historisk arkiv

Økologisk: Økt produksjon i 2009

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Økologisk: Det har vært en økning i økologisk produksjon av alle råvarer fra 2008 til 2009, bortsett fra for korn. Derimot har det vært en nedgang i omsetningen av økologiske varer i dagligvare- og faghandelen målt i volum. Verdien av omsetningen har derimot økt.

Økologisk: Det har vært en økning i økologisk produksjon av alle råvarer fra 2008 til 2009, bortsett fra for korn. Derimot har det vært en nedgang i omsetningen av økologiske varer i dagligvare- og faghandelen målt i volum. Verdien av omsetningen har derimot økt.

Statens landbruksforvaltning (SLF) la i dag frem rapporten Produksjon og omsetning av økologiske landbruksvarer for 2009. Den viser at av de totale landbruksarealene i Norge utgjør nå de økologiske 4,3 prosent. Tar vi med arealet i karens (forberedelse til økologisk produksjon) er nå prosenten oppe i 5,6. I 2009 økte den økologiske produksjonen av både melk, egg, kjøtt og grønnsaker. Bare produksjonen av korn gikk tilbake, og har sammenheng med et generelt dårlig kornår på grunn av ugunstige værforhold.

     Økologisk: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk
Økologisk: Bakervarer er blant de varegruppene som det er størt omsetning av. Her Lars Peder Brekk på besøk hos den økologiske bakerikjeden Godt Brød. Foto: LMD

15 prosent økologisk
- Målet om 15 prosent økologisk matproduksjon er landbrukspolitikkens mest konkrete mål, fastslår landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. Økologisk matproduksjon berører mange av de viktigste spørsmålene vi har i vår næring, det være seg matsikkerhet, klima og miljø, dyrevelferd og helse. Den kompetansen økologisk produksjon og foredling kan bidra med kan bli avgjørende for hvordan vi tenker om flere av disse spørsmålene i fremtiden, sier Brekk.

Tallene for 2009 viser at økologisk produksjon utgjør små, men økende andeler av den totale produksjonen innen de ulike produksjonsområdene. Eggproduksjonen nærmer seg fem prosent av alle eggene som produseres. Av all melka er 2,6 prosent nå økologisk.

Størst omsetning av meieriprodukter
Av den totale omsetningen i dagligvarehandelen og helsekostforretninger utgjorde de økologiske varene 1,2 prosent, det samme som i 2008. Det er størst omsetning av økologiske produkter innen varegruppen meieriprodukter, deretter følger grønnsaker og kornprodukter og bakervarer.

Regjeringen har som mål at 15 prosent av matproduksjonen og matforbruket skal være økologisk i 2020.

Statens landbruksforvaltning (SLF) utarbeider på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet hvert halvår rapporter med opplysninger om markedssituasjonen for økologiske landbruksvarer i Norge.

Økologisk: Det har vært en økning i økologisk produksjon av alle råvarer fra 2008 til 2009, bortsett fra for korn.

Fotsidebilde: Astrid Hals, egg.no