Historisk arkiv

Benefit Sharing fondet styrket med nær 700 000 kroner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Norge ved Landbruks- og matdepartementet har nylig bidratt med 683 000 kroner til et Benefit Sharing Fund, som er opprettet under Den internasjonale plantetraktaten for mat og landbruk (ITPGRFA). Fondet er opprettet for å stimulere til bevaring og utvikling av plantegenetiske ressurser hos den enkelte bonde, særlig i utviklingsland.

Norge ved Landbruks- og matdepartementet har nylig bidratt med 683.000 kroner til et Benefit Sharing Fund, som er opprettet under Den internasjonale plantetraktaten for mat og landbruk (ITPGRFA). Fondet er opprettet for å stimulere til bevaring og utvikling av plantegenetiske ressurser hos den enkelte bonde, særlig i utviklingsland.

Norge har spilt en aktiv rolle, både i arbeidet med å utforme trakten og i gjennomføringen av den. Traktaten er blant annet et fundament for opprettelsen av Svalbard Globale frøhvelv. Norge bidrar økonomisk til Fondet med et beløp som tilsvarer 0,1 prosent av omsetningen av frø i Norge – eller rundt 600 000 - 700 000 kroner i året. Bidraget finansieres over Landbruks- og matdepartementets budsjett.

Matproduksjonen må dobles
- Vi tror dette er den mest direkte måten å øke utviklingslandenes evne til å forbedre, bevare og utnytte kulturplantene på egne åkre - og selvfølgelig sørge for mat til sine familier, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum. - Verdens matproduksjon må dobles i løpet av de kommende 40 årene for å møte den globale befolkningsveksten og forhindre sult. Da er alle land avhengige av å ha de plantemateriale som tåler klimautfordringene og utnytter vekstvilkårene best mulig, suier Slagsvold Vedum.

Rettferdig fordeling
Den internasjonale plantetraktaten for mat og landbruk (ITPGRFA) er den viktigste internasjonale avtalen for å sikre tilgang til genressurser over landegrensene for bønder, planteforedlere og forskere. Rettferdig fordeling av inntekter og fordeler ved bruk av ressursene er ett av fundamentene for Traktaten, og det er derfor opprettet et Benefit Sharing Fund.

Høsting av ris.
Bedret organisering av småbønder og sikring av deres tilgang til produksjonsressurser som jord vann og såfrø er sentralt for verdens matsikkerhet. (Foto: Jørgen Schytte/Scanpix)