Historisk arkiv

Miljøvernminister Helen Bjørnøy:

- Norge bidrar til å sikre naturarv i Afrika

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Norge bevilger 1,3 millioner kroner for å bidra til at viktig naturarv fra det afrikanske kontinentet kan komme inn på Unescos verdensarvliste. Dette ble lansert i dag på møte i Unescos verdensarvkomité i Christchurch, New Zealand. Norge er medlem av den prestisjefylte komiteen for perioden 2004-2007.

- Det har vært knyttet store forventninger til Norges innsats i komiteen, særlig når det gjelder økt innsats på naturarvsiden, og hjelp til å fremme nominasjoner fra underrepresenterte områder. Jeg er svært glad for at den norske regjeringen kan bidra til et så viktig prosjekt sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Kapasitetsbygging i Afrika knyttet til identifisering og utvikling av nominasjoner til verdensarvlisten har vært prioritert fra norsk side i forbindelse med komitéperioden.
- En mer balansert liste vil bidra til å sikre verdensarvkonvensjonens troverdighet, og det er veldig positivt å kunne bidra til å støtte opp under Unescos globale strategi om en mer representativ liste, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Verdensarvkonvensjonen har som formål å sikre verdens natur- og kulturarv av fremstående universell verdi; Unescos verdensarvliste. Denne listen er lite tematisk og geografisk representativ, og særlig er naturarv på det afrikanske kontinentet underrepresentert.

10 land i det sørlige og østlige Afrika er involvert i prosjektet; Kenya, Zambia, Mosambik, Tanzania, Uganda, Zimbabwe, Malawi, Rwanda, Burundi og DCR. Resultatet av prosjektet vil være en styrket implementering av konvensjonen i det sørlige og østlige Afrika. Som en del av dette arbeidet vil et flertall av landene ha oppdatert sine tentative lister for verdensarv, i tillegg til konkrete nye nominasjoner på natursiden knyttet til den afrikanske delen av Great Rift Valley.

Verdensarvkonvensjonen innebærer ikke bare at verneområdene skal være av enestående universell verdi for menneskeheten, i tillegg skal forvaltningssystemene være av en slik kvalitet at de fungerer som modeller for forvaltning av naturressurser som ikke inngår i verdensarvsystemet. Prosjektet vil derfor kunne styrke det langvarige arbeidet med bevaring av biologisk mangfold, lokalbefolkningens rettigheter og utviklingsmuligheter utover dette enkeltprosjektets rammer. Utvelgelsen av verneområder skjer i tett samarbeid med mottagerlandene.

Ansvaret for oppfølgingen av prosjektet er lagt til stiftelsen Nordic World Heritage Foundation, en nordisk stiftelse opprettet og finansiert av Miljøverndepartementet. Direktoratet for naturforvaltning vil bidra som rådgivere til prosjektet, bl a med bakgrunn i erfaring fra arbeid med norske nominasjoner de siste årene.

Unescos verdensarvkomitémøte finner sted i Christchurch i New Zealand 23. juni – 2. juli. Komiteen består av representanter for 21 medlemstater til konvensjonen og møtes en gang i året for å utvikle politikk og overordnete rammer for oppfølgingen av verdensarvkonvensjonen, følge opp forvaltningen av verdensarvområdene og fatte beslutninger om nye nominasjoner til verdensarvlisten.