Historisk arkiv

Signering av Energy+ samarbeidsdokument med Bhutan og Asiabanken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Under sitt besøk i India i månedsskiftet januar/ februar signerte statssekretær Arvinn Gadgil et samarbeidsdokument med Bhutan og Asiabanken for å støtte Bhutans arbeid for økt tilgang til energitjenester og samtidig reduserte klimagassutslipp. Dette skal skje gjennom økt satsing på fornybar energi og energieffektivisering.

Energy+ samarbeidsdokumentet er en oppfølging av det utviklingsminister Heikki Holmås og Bhutans statsminister Lyonchen Jigme Y Thinley var enige om under utviklingsministerens besøk i Bhutan i oktober. Norge annonserte en intensjon om å støtte Bhutan med 100 mill. kr. de neste 5 årene for å gjennomføre aktivitetene i samarbeidsdokumentet..

Bakgrunn

Bhutan var et av de første landene som sluttet seg til Energy+ partnerskapet, og de har flere ganger uttrykt ønske om å utvikle et samarbeid basert på Energy+ prinsippene sektortilnærming, resultatbasert finansiering og tilrettelegging for kommersielle investeringer.

Bhutan har som mål at alle i landet skal få strøm i løpet av 2013. De har kommet langt. Over 80 prosent har i dag strøm. 99 prosent av strømforbruket kommer fra vannkraft. Det er et stort vannkraftpotensial og det er store muligheter for energieffektivisering. Om vinteren er det mindre vannkraftproduksjon, og for å bedre energisikkerheten ønsker Bhutan å utvikle også andre energikilder som solenergi, vindkraft og biogass. Et Energy+ samarbeid gir muligheter for det.

Under besøket til utviklingsminister Heikki Holmås i midten av oktober var det enighet om å utvikle et samarbeid for å støtte økt tilgang til energitjenester som elektrisitet, oppvarming og mer effektive kokeovner i landsbyer, bedre lovgivning, utvikling av en energi- og klimaplan for hele energisektoren og økt energieffektivitet. Dette vil understøtte Bhutans bidrag til å nå målene i FN-initiativet «Sustainable Energy for All» (SE4All). Energy+ samarbeidet vil også bidra til Bhutans femårige «Development Plan» og iverksettingen av “National Strategy and Action Plan for Low Carbon Development, 2012”.

Energy+ samarbeidet med Bhutan vil komme i tillegg til det samarbeidet om vannkraft gjennom Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) og samarbeidet med Norges Geotekniske Institutt (NGI). Dette støttes av Norad. I tillegg er SN Power interessert i investeringer i Bhutan. Asiabanken har vært en aktiv Energy+ partner fra første dag, og Asiabanken har et betydelig engasjement på energisektoren i Bhutan.

Som et ledd i «Sustainable Energy for All» (SE4All) utarbeidet Asiabanken i august 2012 en vurdering av Bhutans energisituasjon og hvilke utfordringer som gjenstår. Rapporten heter «Bhutan: Rapid Assessment and Gap Analysis». Rapporten peker på at det er gode muligheter for å nå målet om at alle skal få strøm, men det store vedforbruket til koking er et problem. Det anbefales å utnytte mer av mulighetene for solenergi, biogass og vindkraft. For å bygge ut mer vannkraft trengs det betydelig styrking av kapasiteten både hos myndighetene og hos private aktører. Rapporten peker også på potensialet for energieffektivitet og at de subsidierte strømtariffene ikke gir noen insentiver til energieffektivisering. Myndighetene har ikke et eget organ som har ansvar for energieffektivitet.

(Foto: Utenriksdepartementet.)