Historisk arkiv

Norge vil støtte internasjonalt handelsforbud for makrellstørje

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Til det kommende partsmøtet i CITES – konvensjonen for handel med truede plante- og dyrearter – som starter i morgen 13. mars, foreligger et forslag om å forby internasjonal handel med makrellstørje (blåfinnet tunfisk). Arten er i sterk tilbakegang samtidig som det eksisterer et betydelig overfiske og ulovlig fiske på den. Den lukrative handelen med makrellstørje, ikke minst anvendt til sushi og sashimi, utgjør en sterkt motiverende faktor for fisket.

”Norge vil støtte forslaget om å stoppe den internasjonale handelen med makrellstørje” sier Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim. ”Arten er i kraftig tilbakegang slik at kravene i konvensjonen for et forbud er oppfylt. Dette støttes også av ledende internasjonale eksperter.”

Norge vil følge anbefalingene fra FNs organisasjon for fiskeri og landbruk (FAO) sitt ekspertpanel også på de andre marine artene og støtte forslaget om at håbrann og en rekke tropiske haiarter skal inn på listen over arter der internasjonal handel skal underlegges sterk kontroll. Det store markedet for haifinner truer i dag en rekke haiarter over hele verden.

Norge vil videre arbeide for at når den vitenskapelige tilrådningen sier at bestandene er gjenoppbygget og kan handles med, så skal arten ut av CITES-listene igjen.

Isbjørn er også foreslått flyttet til den strengeste CITES -listen. Hvis den globale oppvarmingen fortsetter, kan denne arten miste store deler av leveområdene sine. Skinn fra isbjørn eksporteres i dag i små kvanta fra Canada, men det er ikke internasjonal handel som er årsak til nedgangen i enkelte av bestandene. Norge vil derfor stemme imot en strengere listing av denne arten i CITES. Norge samarbeider tett med andre isbjørnnasjoner for å bedre isbjørnens levevilkår.

CITES er en global konvensjon fra 1975 som i dag har 175 medlemsland. Den omfatter tre lister. Den strengeste listen inneholder arter som er så truet at all internasjonal handel med produkter fra disse artene er forbudt. Den neste listen inneholder arter som kan bli sterkt truet hvis ikke handelen kontrolleres. Tradisjonelt har CITES arbeidet med å beskytte truede dyrearter som elefanter og tigere ved å forby/kontrollere handelen med elfenben og tigerskinn. CITES arbeider også for beskyttelse av tropiske treslag og truede plantearter. Forholdsvis nylig har CITES –arbeidet også omfattet handelsrestriksjoner på kommersielle fiskebestander som er eller kan bli truet pga. internasjonal handel.