Historisk arkiv

Russiske myndigheter på banen for å begrense svovelutslippene på Kola

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

President Medvedjev og statsminister Stoltenberg diskuterte det sterkt forurensende nikkelverket på Kola da de møttes til politiske samtaler i dag. De to var enige om at de store svovel- og tungmetallutslippene fra nikkelproduksjonen i Petsjenga gir grunn til bekymring og må ned på et nivå som ikke skader helse og miljø i grenseområdet mellom Norge og Russland.

President Medvedjev og statsminister Stoltenberg diskuterte det sterkt forurensende nikkelverket på Kola da de møttes til politiske samtaler i dag.  De to var enige om at de store svovel- og tungmetallutslippene fra nikkelproduksjonen i Petsjenga gir grunn til bekymring og må ned på et nivå som ikke skader helse og miljø i grenseområdet mellom Norge og Russland.
 
Den russiske presidenten ga signaler om at myndighetene vil bidra til nødvendige tiltak for å få redusert utslippene fra nikkelproduksjonen i Petsjenga.  Naturressurs- og miljøvernministeriet er i gang med å gjennomgå situasjonen i området og skal lage en redegjørelse til regjeringen, og en handlingsplan for miljøforbedring er under forberedelse. En arbeidsgruppe ledet på viseminister-nivå og med representanter for fire ulike ministeriersamt Norilsk Nikel-konsernet, er nedsatt for å sikre fremdrift i saken. Arbeidsgruppen skal rapportere til første visestatsminister Zubkov. For å få en bedre dokumentasjon av utslippsnivået og et bedre grunnlag for oppfølging og kontroll, ble president Medvedjev og statsminister Stoltenberg enige om å styrke samarbeidet med miljøovervåking i grenseområdet.

Malmreservene i Petsjenga tillater drift i inntil 60 år fram i tid. De planer Norilsk Nikel har skissert for oppgradering av smelteverket kan medføre permanente utslipp av svovel fra Nikel som er nesten det dobbelte av de samlede norske utslipp. Et slikt utslippsnivå vil ifølge Klima- og forurensingsdirektoratet gi uakseptable forurensinger. I en mellomfase vil utslippene rett ved grensen til og med gå kraftig opp og utgjøre cirka fem ganger Norges samlede utslipp. Uten påtrykk fra myndighetene vil bedriften neppe ta initiativ til ytterligere utslippsreduksjon. 

Norske myndigheter har en rekke ganger tatt opp de store utslippene ved grensen med russiske myndigheter. Også den russiske riksrevisoren har varslet at han vil se nærmere på bedriften.  Når saken ble diskutert under dagens samtaler mellom president Medvedjev og statsminister Stoltenberg, betyr det at utslippene ved nikkelverkene på Kola har nådd øverste politiske hold i Russland. Dette er en forutsetning for å få handling. Men selve jobben er ennå ikke gjort og vil fortsatt kreve lang og hard innsats.