Historisk arkiv

265 milliarder fra petroleumsvirksomheten til fellesskapet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Statsbudsjettet 2011

Aktivitetsnivået i petroleumsnæringen er fortsatt høyt. Det bores mange letebrønner og det gjøres mange funn. Næringen genererer store statlige inntekter. Pensjonsfondet fortsetter derfor å vokse og nærmer seg nå 3000 milliarder kroner – det er mer enn én million per familie i hele landet, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

-Aktivitetsnivået i petroleumsnæringen er fortsatt høyt. Det bores mange letebrønner og det gjøres mange funn. Næringen genererer store statlige inntekter. Pensjonsfondet fortsetter derfor å vokse og nærmer seg nå 3000 milliarder kroner – det er mer enn én million per familie i hele landet, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Statens netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten anslås i nasjonalbudsjettet 2011 til 265 milliarder kroner i 2010.  Av dette utgjør skatter og avgifter 156 milliarder kroner. Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) bidrar med 96 milliarder kroner og utbytte fra Statoil er på 13 milliarder kroner. Til neste år forventes statens netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten å øke til 288 milliarder kroner.

Gjennomsnittlig oljepris på kort sikt er uendret fra det som ble lagt til grunn i revidert nasjonalbudsjett, og er anslått til 485 kroner per fat både i inneværende og neste år.  Med en dollarkurs på om lag 6 kroner tilsvarer dette om lag 80 USD per fat. Så langt i år har gjennomsnittlig oljepris vært på om lag 470 kroner per fat. Etterspørselen etter olje vil trolig fortsette å øke til neste år, drevet særlig av høy økonomisk vekst utenfor OECD-landene. Men høye oljelagre, forventninger om økt produksjon av olje og mye ledig produksjonskapasitet i OPEC-landene vil bidra til å motvirke at prisen på olje øker.

Den samlede oljeproduksjonen (inkludert NGL og kondensat) anslås til 2,2 millioner fat oljeekvivalenter (o.e.) per dag i 2010. Dette er en nedgang på rundt fem prosent fra 2009. Samtidig øker gassproduksjon fra norsk sokkel, med en forventet samlet produksjon i 2010 på 105 milliarder Sm3. I dag utgjør gassproduksjon om lag 45 prosent av samlet petroleumsproduksjon.

Investeringene i petroleumssektoren er av stor betydning for norsk økonomi. I nasjonalbudsjettet anslås investeringene i 2010 til om lag 133 milliarder kroner. Investeringene er deretter forventet å øke fram mot 2012.

-Et høyt aktivitetsnivå er viktig for norsk leverandørindustri. Petroleumsvirksomheten skaper arbeidsplasser og ringvirkninger i hele landet. Åtte prosent av arbeidsstokken er direkte og indirekte sysselsatt av virksomheten. For å opprettholde et jevnt og høyt aktivitetsnivå framover må vi øke utvinningen fra eksisterende felt, vi må bygge ut funn og vi må finne nye ressurser. Lykkes vi med dette vil næringen forbli en motor i norsk økonomi, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

De totale utvinnbare ressursene på sokkelen anslås til om lag 13,4 milliarder Sm3 oljeekvivalenter. Etter 40 år med produksjon er 60 prosent av ressursene ennå ikke utvunnet.