Historisk arkiv

Oppretter arktisk forskningssenter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Olje- og energidepartementet har besluttet å opprette et forsknings- og kompetansesenter for petroleumsvirksomhet i nordområdene og Arktis.

Olje- og energidepartementet har besluttet å opprette et forsknings- og kompetansesenter for petroleumsvirksomhet i nordområdene og Arktis.

Senteret skal bygge opp et forskningsmiljø av høy kvalitet som er relevant for oljenæringen i nord og i arktiske strøk. Hovedsetet til senteret skal ligge i et av de tre nordligste fylkene. Forskningen skal foregå i samarbeid med andre forskningsmiljøer i Norge og utlandet.

- Den økte petroleumsaktiviteten i nordområdene vil styrkes gjennom økt kunnskap og ny teknologi. Med det nye senteret tar vi grep for å bygge opp et kompetansemiljø i Nord-Norge. Målet vårt er at akademia og næringslivet i nord skal samarbeide om å flytte kunnskapsfronten knyttet til arktiske utfordringer, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Senteret er en oppfølging av Petroleumsmeldingen, Meld. St. 28 (2010-2011), hvor Olje- og energidepartementet varslet at grunnlaget for et slikt senter ville bli vurdert. 

Olje- og energidepartementet og Utenriksdepartementet står sammen om finansieringen av senteret. I tillegg skal det være medfinansiering fra næringslivet. Senteret vil bli evaluert etter fem år. Videre offentlig finansiering vil da bli vurdert.

Forskningsrådet vil stå for den administrative planleggingen og den faglige oppfølgingen av det nye senteret. Utlysningen vil skje i høst. Søkerne må konkurrere om det beste opplegget. Sentrale kriterier for tildeling vil være faglig fokus og kvalitet, involvering og medfinansiering fra næringsliv, og tilknytning til ledende fagmiljøer i andre deler av landet og utlandet. Det forventes at senteret kan være i drift fra midten av 2013.