Historisk arkiv

Ny teknologi for å stanse utblåsninger på plass i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

I dag ble brønnkapslingsutstyret utviklet gjennom Subsea Well Response Project (SWRP) avduket i Stavanger. Den norske basen er det første av i alt 4 slike baser internasjonalt. Brønnkapselssystemet som nå er avduket skal driftes av Oil Spill Response Ltd (OSRL) fra deres base på Tananger i Sola kommune utenfor Stavanger.

I dag ble brønnkapslingsutstyret utviklet gjennom Subsea Well Response Project (SWRP) avduket i Stavanger. Den norske basen er det første av i alt 4 slike baser internasjonalt. Brønnkapselssystemet som nå er avduket skal driftes av Oil Spill Response Ltd (OSRL) fra deres base på Tananger i Sola kommune utenfor Stavanger.

SWRP er et samarbeidsprosjekt drevet og finansiert av BG, BP, Chevron, ConocoPhillips, ExxonMobil, Petrobras, Shell, Statoil og Total. OSRL er en internasjonal oljeberedskapsorganisasjon med om lag 25 års erfaring og rundt 150 medlemsbedrifter.

-Det er betryggende å se at industrien her selv har tatt ansvar for å bedre beredskapen ved utilsiktede hendelser gjennom utviklingen av dette brønnkapslingssystemet, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Utstyret er utviklet for raskt å stoppe utslipp fra brønner som er ute av kontroll. Kapslingststyret inngår i et internasjonalt beredskapssystem og kan fraktes på fly eller båt til de områdene det måtte trenges.

- Det at brønnskapslingsutstyr nå er på plass i Norge legger til rette for raskere respons dersom en hendelse skulle oppstå i Nord-Atlanteren. At denne basen blir lagt til Norge er svært gledelig. Det understreker betydningen norsk petroleumsvirksomhet har for næringen globalt, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Les mer om OSRL på organisasjonens hjemmesider.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe klipper snoren hos Oil Spill Response Ltd. på Tananger (foto: Lise Rist / OED).