Historisk arkiv

NEFAB-avtale trer i kraft

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

NEFAB- avtalen (North European Functional Airspace Block) mellom Estland, Finland, Latvia og Norge trer i kraft 23. desember i år.

NEFAB samarbeidet har som mål å gi betydelige positive effekter knyttet til luftrom, flytrafikktjeneste, støttefunksjoner og systemer. En ytterligere optimalisering av bruken av luftrommet vil gi kortere flyruter, mindre forsinkelse, lavere brennstoffkostnader og mindre Co2 utslipp. Dette vil gi positive økonomiske effekter for alle involverte parter.

Norge er som EØS-medlem omfattet av EUs lovgivning som etablerte Det felles europeiske luftrom. Lovgivningen gjelder blant annet organisering av virksomheter knyttet til styring og kontroll av flytrafikken. I Norge utføres denne virksomheten av Avinor AS.

Lovgivningen om ‘Det felles europeiske luftrom’ krever at deltakerstatene skal organisere arbeidet på en mest mulig effektiv måte, blant annet ved å sørge for bedre samarbeid og samordning mellom de statlige aktørene. NEFAB avtalen er et resultat av denne lovgivningen.

Les mer om NEFAB her.
Les artikkel om NEFB her.