Historisk arkiv

Første møte i NEFAB-rådet i Oslo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Som følge av ikrafttredelsen av NEFAB (North European Functional Airspace Block)-avtalen den 23. desember 2012 ble det første offisielle møtet i NEFAB-rådet avholdt 6. februar i Oslo.

Som følge av ikrafttredelsen av NEFAB (North European Functional Airspace Block)-avtalen den 23. desember 2012 ble det første offisielle møtet i NEFAB-rådet avholdt 6. februar i Oslo. 

 NEFAB-rådet i Oslo (Samferdselsdepartementet)

NEFAB-rådet er det øverste besluttende organ i NEFAB og består av representanter fra medlemslandenes transport- og forsvarsdepartementer.  Samferdselsdepartementet har formannskapet i NEFAB-rådet i dette første året av NEFAB-samarbeidet. 

- Dette er en viktig dag for oss. Med det første møtet i NEFAB-rådet har vi etablert en plattform som er viktig for å kunne oppnå de målsettingene som følger av Single European Sky-regelverket.  Vi har hatt konstruktive og åpne diskusjoner, noe som reflekterer den forpliktelsen til å etablere et nyttig og effektivt samarbeid som ligger til grunn for NEFAB-samarbeidet, sier ekspedisjonssjef i Samferdselsdepartementet og leder for NEFAB-rådet Ottar Ostnes. 

Møtet ble avholdt i Samferdselsdepartementet. Representanter fra transport- og forsvarsdepartementene i de fire NEFAB-landene Estland, Finland, Latvia og Norge deltok på møtet.

På møtet behandlet NEFAB-rådet bl.a. utkast til arbeidsplan for 2013 og en strategisk plan for NEFAB. Det ble også diskutert samarbeid med naboland og forberedelser til den formelle vurderingen av NEFAB som Europakommisjonen skal foreta.  En rekke administrative temaer ble også behandlet. 

Det ble avholdt et uformelt seminar for rådsmedlemmene som innledning til det formelle rådsmøtet. Neste møte i NEFAB-rådet vil avholdes 21. mai 2013.  

Mål med samarbeidet
NEFAB samarbeidet har som mål å gi betydelige positive effekter knyttet til luftrom, flytrafikktjeneste, støttefunksjoner og systemer. En ytterligere optimalisering av bruken av luftrommet vil gi kortere flyruter, mindre forsinkelse, lavere brennstoffkostnader og mindre Co2 utslipp. Dette vil gi positive økonomiske effekter for alle involverte parter.

Norge er som EØS-medlem omfattet av EUs lovgivning som etablerte Det felles europeiske luftrom. Lovgivningen gjelder blant annet organisering av virksomheter knyttet til styring og kontroll av flytrafikken. I Norge utføres denne virksomheten av Avinor AS.

Lovgivningen om ‘Det felles europeiske luftrom’ krever at deltakerstatene skal organisere arbeidet på en mest mulig effektiv måte, blant annet ved å sørge for bedre samarbeid og samordning mellom de statlige aktørene. NEFAB avtalen er et resultat av denne lovgivningen.

Les mer om NEFAB her: www.nefab.eu
Les artikkel om NEFB her.