Historisk arkiv

Norsk bistand til klimaforskning i Himalaya

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

– Ingen andre steder på kloden er så mange mennesker avhengig av elvevann fra snø og isbreer som i Himalaya. Derfor er det et stort behov for mer kunnskap om konsekvensene av temperaturøkning i Himalaya, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Klimaendringenes konsekvenser for landene i Himalaya-regionen er et viktig tema under statsminister Jens Stoltenbergs besøk til Nepal.

Himalaya-regionen blir ofte omtalt som ”den tredje pol”.  Isbreene er svært viktige kilder til ferskvann og vannkraft, foruten til fiske, jordbruk og transport. Varmere klima har allerede ført til at flere av isbreene i Himalaya er redusert.

Klimamodeller anslår en ytterligere temperaturøkning på to til fire grader innen slutten av århundret. I ytterste konsekvens kan dette føre til en 81 prosent reduksjon i ismassen, og dermed store endringer i vannforsyningen i tillegg til økt fare for både flom og tørke. Dette vil kunne påvirke så mange som 1,3 milliarder mennesker, først og fremst i India, Bangladesh, Kina og Pakistan. 

Statsminister Stoltenberg i

 

 

 

Statsminister Jens Stoltenberg i Katmandu, Nepal. Foto: Scanpix

 

 

 

 

 

Felles utfordringer for ”de tre polene”
– Snø- og issmelting som følge av klimaendringer er en felles utfordring for "de tre polene" Arktis, Antarktis og Himalaya. Samarbeid mellom forskningsmiljøer som arbeider med de tre polene vil kunne bidra til å utvide denne kunnskapen. Dette vil i sin tur gi nasjonale myndigheter bedre grunnlag for å gjøre noe for å dempe konsekvensene av klimaendringene, sier Stoltenberg.

Norge har inngått avtale om 25 millioner kroner i økonomisk støtte til International Centre for Integrated Mountain Development (ICIMOD) i Nepal, som er et senter for utveksling av kunnskap og informasjon mellom landene i Himalaya-regionen med sikte på bedre naturvern og tilpasning til miljøendringer.

Norge har støttet ICIMOD i en årrekke og har i år økt støtten med 5 millioner kroner i tilknytning til ICIMODs arbeid med klimaendringer i Himalaya-regionen.

Norske forskere har tidligere vært med på å utrede miljøkonsekvenser i Arktis. Norge gir nå også økonomisk støtte til at de norske forskningsmiljøene CICERO og UNEP/GRID-Arendal kan bidra med sin kompetanse og erfaring overfor ICIMOD og deres samarbeidspartnere i Himalaya.

 

Norsk bistand til Nepal
Etter at demokratibevegelsen fikk makten i Nepal i april 2006 har den norske bistanden til landet økt betydelig, fra 160 millioner kroner i 2006 til omlag 245 millioner kroner i 2007. Særlig støtten til arbeidet for fred og demokrati samt til utvikling av ren energi har økt.

– Ingen utenlandske aktører har en direkte rolle i selve fredsprosessen i Nepal. Norge har likevel stilt penger til rådighet for Nepals regjering og FN i fredsprosessen.

Nepal mottar også støtte til utdanning og utviklingstiltak i distriktene. Bistand som kommer vanlige mennesker til gode er et viktig bidrag til å opprettholde folkelig støtte til fredsprosessen, sier Stoltenberg.

Norge har også støttet utviklingen av vannkraftproduksjon i Nepal. Et av de største privateide kraftverkene i landet har norske SN Power som majoritetseier, og står for mer enn 10 prosent av Nepals samlede kraftproduksjon.