Historisk arkiv

Sjøsatte norsk skipsskrog i Tyrkia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Statsminister Jens Stoltenberg deltok tirsdag ved sjøsettingen av skipsskroget til det norskeide offshorefartøyet M/V Grand Canyon på verftet Bogazici Tersan Shipyard i Yalova, Tyrkia. Fartøyet skal nå taues til Norge og ferdigstilles ved Bergen Group Fosens skipsverft i Rissa i Trøndelag.

Under sjøsettingsseremonien påpekte Stoltenberg at det ikke er noen tilfeldighet at sjøsettingen er en del av hans besøksprogram i Tyrkia.

- Norge og Tyrkia har lange tradisjoner med forretningssamarbeid innen maritim sektor. Tersan-verftet alene, har nå til sammen 8 skrog og skip i ordre for norske interesser, til en samlet verdi av nesten 2 milliarder kroner.

Tyrkias minister for transport, maritim og kommunikasjon, Binali Yıldırım, var også til stede ved sjøsettingen, sammen med en rekke nøkkelpersoner innen Tyrkisk og norsk maritim sektor.

Stoltenberg fikk også se det norske skipet M/S Høydal, som bygges på verftet på oppdrag fra Harstadselskapet NSK Shipping. M/S Høydal er en spesialdesignet fraktebåt, som skal gå i oppdrag i Norge for fiskefôrprodusenten BioMar. Dette vil bli verdens første gassdrevne (LNG) fraktefartøy og skal etter planen være klar for å ta om bord første last i Norge i mai 2012. M/S Høydal laster 2200 tonn fiskefôr og er til nå den største fôrfraktebåten som blir satt i drift. Fremdriften på naturgass (LNG) gjør den svært miljøvennlig. Dette reduserer utslipp av NOx (Nitrogenoksider) med over 90%.

Besøket på verftet var Stoltenbergs siste programpost i et to dagers besøk i Tyrkia.