Historisk arkiv

Statsministeren besøkte grensen mellom Nord-Korea og Sør-Korea

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Statsminister Jens Stoltenberg besøkte i dag den demilitariserte sonen mellom Sør-Korea og Nord-Korea. Han uttrykte sterk bekymring for Nord-Koreas atom- og missilprogram og oppfordret Nord-Korea til å innlede nye samtaler med det internasjonale samfunnet om å avvikle disse våpenprogrammene.

Stoltenberg er i Sør-Korea for å delta på toppmøtet om atomsikkerhet i Seoul, et internasjonalt møte som skal bidra til å styrke felles innsats mot kjernefysisk terrorisme.

- Forholdet mellom Sør-Korea og Nord-Korea og ikke minst Nord-Koreas atom- og missilprogram utgjør bakteppet for toppmøtet i Seoul, og viser oss hvor viktig det er å arbeide for kjernefysisk sikkerhet i hele verden, sa Stoltenberg.

Under besøket ved grensen til Nord-Korea understreket statsministeren også viktigheten av innsatsen til de 623 nordmennene som tjenestegjorde i Korea under Koreakrigen. Sammen med sørkoreanere og deltakere fra 21 andre sendeland dannet de grunnlaget for at Sør-Korea har utviklet seg til en av de mest fremgangsrike, demokratiske statene i verden. Tre nordmenn omkom.

- Koreakrigen er også en del av norsk historie. Norge svarte på FNs oppfordring om hjelp og sendte et feltsykehus som arbeidet tett ved fronten. Det var viktig og riktig at vi støttet opp om Sør-Koreas forsvar, sa Stoltenberg.