Historisk arkiv

Styrker kartlegging av olje- og gassforekomster i Barentshavet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Statsministeren varsler at regjeringen setter i gang geologisk kartlegging også lengre nord i det tidligere omstridte området i Barentshavet. Seismikkundersøkelsene begynner i sommer og vil gå helt inn i 2013. Dette vil gi oss viktig kunnskap om mulige olje- og gassressurser i dette området. Statsministeren sa dette i sin tale til Oslo Energy Forum.

- Området ved delelinjen mellom Norge og Russland i Barentshavet kan inneholde  betydelige olje- og gassressurser. Takket være delelinjeavtalen som trådte i kraft i fjor sommer, kan Norge og Russland nå utforske disse mulighetene. Dette gir nye muligheter for arbeidsplasser og vekst i nord, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Den 15. september 2010 undertegnet Norge og Russland overenskomsten om maritim avgrensning og samarbeid i Barentshavet og Polhavet. Avtalen trådte i kraft 7. juli 2011. På norsk side har regjeringen satt i gang en åpningsprosess med sikte på tildeling av utvinningstillatelser i Barentshavet Sør. Den geologiske kartleggingen startet i fjor sommer og fortsetter i år.

- Den historiske samarbeidsavtalen legger til rette for fortsatt godt naboskap og god ressursforvaltning i Barentshavet, sier statsministeren.

For å ivareta norske interesser etter avgrensningsavtalen ved eventuelle grenseoverskridende forekomster, må norske myndigheter sikre kunnskap om geologien  i  de relevante grenseområdene. På russisk side er statsoljeselskapet Rosneft tildelt tre utvinningstillatelser som dekker det meste av den russiske delen av tidligere omstridt område.

- Regjeringen styrker nå den geologiske kartleggingen i Barentshavet, slik at vi ivaretar våre interesser etter avgrensningsavtalen, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Regjeringen vil derfor kartlegge geologien i hele det nye norske området i Barentshavet. Aktiviteten endrer ikke ved forutsetningene fra Forvaltningsplanen for Barentshavet – Lofoten fra 2011.