Historisk arkiv

Stoltenberg møtte Medvedjev i St. Petersburg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

– Norge og Russland utvikler stadig tettere samarbeid på viktige områder. Dette kommer til utrykk blant annet gjennom avklaring av delelinjen, det norsk-russiske fiskerisamarbeidet, energisamarbeid, søk- og redningsrutiner i skipstrafikken, og varslingsrutiner ved eventuelle radioaktive utslipp i nord, oppsummerte statsminister Jens Stoltenberg etter samtaler med sin russiske kollega Dimitrij Medvedjev i St. Petersburg i dag.

Norge og Russland utvikler stadig tettere samarbeid på viktige områder. Dette kommer til utrykk blant annet gjennom avklaring av delelinjen, det norsk-russiske fiskerisamarbeidet, energisamarbeid, søk- og redningsrutiner i skipstrafikken, og varslingsrutiner ved eventuelle radioaktive utslipp i nord, oppsummerte statsminister Jens Stoltenberg etter samtaler med sin russiske kollega Dimitrij Medvedjev i St. Petersburg i dag.

Resultatene av fiskerisamarbeidet med Russland er et eksempel på at samhandling og forsvarlig forvaltning bærer frukt.

– Årets fangstkvote for torsk er historisk høy - 1 million tonn. Fisket har stor betydning for begge lands økonomier og spesielt som levevei for befolkningen i nord. Delelinjeavtalen sikrer fortsatt godt fiskerisamarbeid mellom våre land, i tillegg til at den gir nye muligheter for økonomisk virksomhet. Aktiviteten vi har sett så langt gir en indikasjon på hva vi kan se i fremtiden, sa Stoltenberg etter møtet.

Medvedjev og Stoltenberg diskuterte også Barents-jubileet i Kirkenes 3.-4. juni.

– Vi snakket om Barents-jubileet i Kirkenes i juni. Der skal deltakerlandene markere 20 års-jubileet for Barents-samarbeidet og undertegne en ny Kirkeneserklæring. Erklæringen fra 1993 har bidratt til økt samarbeid og tillit mellom statene og regionene i nord. Den nye erklæringen skal videreføre dette, med spesiell vekt på å fremme næringssamarbeid, sa statsminister Jens Stoltenberg.

Stoltenberg tok i møtet også opp tilstramninger overfor det sivile samfunn i Russland.

– Jeg uttrykte bekymring over de tilstramninger som har funnet sted overfor det sivile samfunn i Russland den siste tiden. Vi ser at lovendringene allerede har fått innvirkning på samarbeid mellom norske og russiske frivillige organisasjoner, sa Stoltenberg.

Situasjonen knyttet til Nord-Korea var også en del av samtalen mellom Medvedjev og Stoltenberg. Begge uttrykte bekymring for den tilspissede spenningen.

– Jeg har diskutert den alvorlige situasjonen på den koreanske halvøy med Medvedjev. Vi er bekymret for situasjonen og hvilke konsekvenser den kan få for regional stabilitet og sikkerhet i Øst-Asia. Russland har spilt en viktig rolle som deltaker i sekspartsforhandlingene.

Retorikken har blitt tilspisset den siste tiden, og det er nå avgjørende å unngå en eskalering. Nord-Korea har hovedansvaret for å dempe konfliktnivået og komme tilbake til forhandlingsbordet, sa Stoltenberg.

Møtet mellom Medvedjev og Stoltenberg fant sted i etterkant av miljøkonferansen Environmental Protection i St. Petersburg. Russland har formannskapet i Østersjørådet og miljøkonferansen er en oppfølging av et finsk initiativ i 2010 til et toppmøte om hva som kan gjøres for å forbedre forholdene i Østersjøen.

– Østersjøen er fortsatt i økologisk ubalanse på grunn av skadelige utslipp over lang tid fra landbruk, industri og husholdninger. Jeg er glad for at landene i Østersjørådet i økende grad ser at fremtidig utvikling i regionen må baseres på bærekraftige miljøtiltak. Norge arbeider aktivt på flere områder for å bidra til å redusere utslippene, sier Stoltenberg.

Se bilder fra besøket på Flickr