Historisk arkiv

Flere kvinner føder på klinikk:

Dramatisk reduksjon i mødredødelighet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

- Det er gledelig å se at nye tilnærmingsmåter kan gi svært gode resultater på kort tid. Prosjektene i India viser at det er mulig raskt å få mange kvinner til å velge en trygg fødsel på klinikk framfor hjemmefødsel, sier statsminister Jens Stoltenberg.

- Det er gledelig å se at nye tilnærmingsmåter kan gi svært gode resultater på kort tid. Prosjektene i India viser at det er mulig raskt å få mange kvinner til å velge en trygg fødsel på klinikk framfor hjemmefødsel, sier statsminister Jens Stoltenberg. Dette fører til at mødredødeligheten nesten halveres blant fattige kvinner. Det viser foreløpige tall. Dette er en måte å redusere mødredødeligheten på som Norge også vil fremme i andre land.

- Ett barn dør hvert tredje sekund og én mor dør i barsel hvert minutt. Det er uakseptabelt og verden må stille opp for å endre dette, sier statsminister Jens Stoltenberg.

I den indiske delstaten Rajasthan samarbeider Norge med indiske helsemyndigheter om et nytt system hvor vordende mødre får betaling for at de skal komme på helseklinikken for å føde heller enn å føde hjemme. Dette har økt antallet som velger en trygg fødsel på klinikk, fra svært få til godt over halvparten i løpet av to år. Det er India som har gått i bresjen for å innføre det nye systemet.

– Dette er enkle virkemidler med stor effekt. Det gjelder å bruke helsepengene slik at flest mulig når fram til helsetjenestene, sier Stoltenberg.

Mor og barn. Foto: Scanpix
En ung mor sover ved siden av sitt barn. Bildet er fra Madras i India 2005 Foto: Scanpix.

Denne uken vil statsministeren se nærmere på hvordan Norges samarbeid med India nå redder mødres og småbarns liv i fattige deler av landet. Prognosene viser at i 2008 vil 5,5 millioner av de åtte millioner fattige kvinner i India få glede av dette programmet.

FN vil gjøre en uavhengig evaluering av denne tilnærmingsmåten og de foreløpige resultatene, for å se hvordan metoden kan brukes i andre land.

Under sitt besøk i India i 2005 ble statsminister Stoltenberg og Indias statsminister Manmohan Singh enige om en avtale om samarbeid for å nå FNs tusenårsmål om å redusere barnedødelighet og bedre mødrehelse. Det norske bidraget er satt til 500 millioner kroner over fem år fra 2006 til 2011, og er rettet mot fem utvalgte delstater. Disse statene står for 60 prosent av Indias barnedødelighet og flertallet av mødre som dør i barsel. I dag dør 2,1 millioner barn hvert år i India og 100.000 kvinner dør i forbindelse med fødsel.

– Kvinner dør i barsel fordi de ikke får tilgang til enkle helsetjenester, og barna deres dør fordi de ikke får medisin eller vaksine mot enkle infeksjoner. Vi må gjøre mer for at mødrene får føde i omgivelser som er trygge for både mor og barn, sier Stoltenberg.

Samarbeidet med India legger også vekt på kampen mot barnedødelighet. Innen 2009 er målet å redde en halv million barn i året gjennom bedre helsetjenester og vaksinasjon. Partnerskapet skal støtte opp om og stimulere til gjennomføring av Indias nasjonale helseplan.

Resultatbasert finansiering er et viktig virkemiddel. Ressursene kanaliseres gjennom multilaterale organisasjoner og lokale krefter. Samarbeidet med India inngår i The Global Campaign for the Health Millennium Development Goals, som omfatter de land som arbeider med å nå målene, store giverland, FN-organisasjoner, frivillige organisasjoner og aktører som Gates Foundation.

Statsminister Jens Stoltenberg har sagt at Norge over en tiårsperiode vil bevilge en milliard dollar til arbeidet for bedre barne- og mødrehelse.