Historisk arkiv

Kraftig protest mot henrettelse i Iran

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksdepartementet har igjen innkalt Irans ambassadør til Norge, Abdol Reza Faraji Rad, for å protestere mot steiningen av Jafar Kiani i Iran 5. juli. – Jeg er opprørt over at steiningen har blitt gjennomført, og fordømmer dødsstraff ved steining på det sterkeste, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Utenriksdepartementet har på ny innkalt Irans ambassadør til Norge, Abdol Reza Faraji Rad, for å protestere mot steiningen av Jafar Kiani i Iran 5. juli.

– Jeg er opprørt over at steiningen har blitt gjennomført, og fordømmer dødsstraff ved steining på det sterkeste. Det er en grunnleggende umenneskelig og barbarisk straffemetode, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

I møtet med Irans ambassadør ble det understreket at Norge er bekymret for at Mokarrameh Ebrahimi, mor til parets barn, skal lide samme skjebne. – Norge vil i samarbeid med andre land på det sterkeste oppfordre iranske myndigheter til å forhindre at steiningen blir gjennomført, understreker Støre.

Den norske ambassaden i Teheran har fått instruks om å jobbe for at representanter for det internasjonale samfunnet skal få besøke Ebrahimi i fengselet.

- Steiningen føyer seg inn i rekken av menneskerettighetsbrudd fra Irans side, og bryter med Irans forpliktelser i forhold til sentrale FN-konvensjoner, sier utenriksministeren. Han understreker at Norge vil fortsette sin innsats for å støtte menneskerettighets-forsvarere i Iran og holde fokus på de brudd som begås.
- Jeg anmoder Iran om å etterleve sitt eget moratorium mot steining, og snarest å gjøre dette om til lov, sier utenriksminister Støre.