Historisk arkiv

4 millioner til bekjempelse av vold mot barn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Regjeringen har besluttet å bevilge 4 millioner kroner til FNs spesialrepresentant for bekjempelse av vold mot barn. Norge har arbeidet aktivt for å sette arbeidet for å bekjempe vold mot barn på FNs dagsorden.

Regjeringen har besluttet å bevilge 4 millioner kroner til FNs spesialrepresentant for bekjempelse av vold mot barn. Norge har arbeidet aktivt for å sette arbeidet for å bekjempe vold mot barn på FNs dagsorden. Regjeringen er derfor opptatt av at FNs nyutnevnte spesialrepresentant i kampen mot vold mot barn kan begynne sitt arbeid. Støtten på 4 millioner kroner over tre år skal bidra til dette.

FNs barnekonvensjon gir alle barn rett til å leve uten vold. Da FNs studie om vold mot barn ble lansert i FNs Generalforsamling i oktober 2006, avdekket denne et stort omfang av vold mot barn i familien, på skolen, i lokalsamfunnet, i institusjoner og i arbeidslivet. FNs generalforsamling besluttet derfor å opprette en egen spesialrepresentant for å bekjempe vold mot barn.  Spesialrepresentanten vil rapportere direkte til FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Spesialrapportørens kontor skal administreres av UNICEF og finansieres med frivillige bidrag.

Marta Santos Pais. Foto: UNICEF HQ03-0264Det er den portugisiske menneskerettighetsekspert Marta Santos Pais (bildet) som er utnevnt til å være generalsekretær Ban Ki-moons spesialrepresentant for bekjempelse av vold mot barn. Santos Pais har jobbet med menneskerettigheter i 25 år, og kommer fra stilling som leder av UNICEFs Innocenti Research Center.

Spesialrepresentanten skal engasjere medlemsland, sivilt samfunn og barn og unge i arbeidet med å bekjempe vold mot barn. Mandatet dekker alle land. Spesialrepresentanten skal arbeide både med vold i hjemmet, i skolen, i omsorgsinstitusjoner og på arbeidsplasser. Barn og unge i konflikt med loven er også en del av mandatet.

Ordningen med en egen spesialrepresentant for å bekjempe vold mot barn er et 3-årig prøveprosjekt.

Mer informasjon her: Child Rights Information Network - CRIN