Historisk arkiv

Utenriksminister Jonas Gahr Støres tale og samtale med elever ved Kirkenes videregående skole

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Jeg ønsker å gjøre grensen mot Russland åpnere for å gjøre det enklere for folk å finne arbeid på begge sider. Min visjon er at grensen mellom Norge og Russland skal bli like åpen som for eksempel grensen mellom Norge og Sverige er, sa Støre i Kirkenes 9. juni 2008.

Utdrag fra talen (sjekkes mot fremføringen).

  • Kirkenes’ sin viktige rolle i vår dialog med Russland og russerne. Kirkenes er på mange måter et senter for mitt ansvarsområde siden det ligger så nært grensen til Russland.
  • Og av alle våre naboland, så er det her det skjer størst endringer. Vårt forhold til Russland er i utvikling. Sammen med energi- og klimaspørsmål, er Norge-Russland av stor viktighet for norsk utenrikspolitikk, ja for Norge.
  • Grensen. Grensepassering. Jeg ønsker å gjøre grensen mot Russland åpnere for å gjøre det enklere for folk å finne arbeid på begge sider. Min visjon er at grensen mellom Norge og Russland skal bli like åpen som for eksempel grensen mellom Norge og Sverige er. Storskog (grensestasjonen) bør bli mer som en bro enn som en grense. Ved svenskegrensen har jo vi verken visum eller køer. Men hele denne prosessen er komplisert, blant annet på grunn av et stort antall russiske myndigheter involvert og deres roller.
  • Miljø og klima. Store utfordringer. Mye har blitt bedre i Russland – men at Nikel fortsatt slipper ut store mengder SO2 – mer enn hele Norge til sammen – er helt klart et tegn på at mye ikke går rett vei.