Historisk arkiv

Kvoten for overføringsflyktninger i 2009

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Kvoten for overføringsflyktninger i 2009 er nå klar. I tråd med Stortingets beslutning vil Norge ta i mot 1200 flyktninger, valgt ut av norske utlendingsmyndigheter i samarbeid med UNHCR. Kvoten er i år primært forbeholdt eritreere, afghanere, burmesere, bhutanesere og irakere. Målet er at 55% skal være kvinner.

Hvert år tar Norge i mot et visst antall såkalte overføringsflyktninger, det man populært har kalt kvoteflyktninger. Det er flyktninger som hverken har utsikt til å Alt de eier bærer de med seg. Fra en flyktningeleir. Foto: Johan Meyer, UDreturnere til sine hjemland eller til å bli integrert i det landet de først har flyktet til.  Det er Stortinget som på grunnlag av den årlige budsjettproposisjonen fra regjeringen fastsetter antallet overføringsflyktninger som Norge skal ta i mot. Grunnen til at dette fastsettes i budsjettproposisjonen er kostnadene forbundet med mottak og integrering. Man regner med at kostnadene - fordelt over fem år - knyttet til mottak av den enkelte overføringsflyktning er ca en halv million kroner, i form av integreringsstøtte etc til kommunene.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet avgjør sammensetningen av den årlige kvoten, dvs. hvilke flyktninggrupper norske myndigheter skal tilby overføring til Norge. Vurderinger fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), Utenriksdepartementet og norske frivillige organisasjoner inngår også i beslutningsgrunnlaget. I vurderingen av sammensetningen tas det mange hensyn, blant annet flyktninggruppens behov, hvorvidt andre land har tilbudt seg å gjenbosette dem, deres integrasjonspotensial (som gruppe, ikke individuelt) og hvorvidt gjenbosetting kan bevege myndighetene i andre land (opprinnelsesland eller første tilfluktsland) til å bidra til en varig løsning for gruppen som helhet.

Når sammensetningen er klar, fremmer UNHCR saker knyttet til den enkelte flyktning i samsvar med dette. UNHCR vurderer på forhånd personenes flyktningstatus og behovet for gjenbosetting i tredjeland. På norsk side er det Utlendingsdirektoratet (UDI) som avgjør enkeltsakene som blir fremmet.


I tillegg til kvotene som forbeholdes grupper av bestemt etnisk eller nasjonal opprinnelse, er det en åpen kvote, en hastekvote og en kvote for flyktninger som trenger medisinsk behandling.

Kvoten for 2009 er som følger:  

Underkvote og plasser
Irakere og palestinere i Midtøsten: 200
Utsatte afghanske kvinner i Pakistan eller Iran: 200
Eritreere i Sudan eller Etiopia: 200
Bhutanere i Nepal: 150
Burmersere med tilknytning til Norge: 100
Åpne plasser: 175
Medisinske saker: 20
Hastesaker: 75
Konvertible plasser: 80
Sum: 1200