Historisk arkiv

Norge beklager henrettelser av iranske fanger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Norge beklager at ti iranske fanger ble henrettet i dag morges, sier statssekretær Gry Larsen.

- Norge beklager at ti iranske fanger ble henrettet i dag morges, sier statssekretær Gry Larsen.

De ti henrettede var dømt for narkotikaforbrytelser, men Norge er bekymret for hvordan rettsprosessen er blitt gjennomført.

- Norge er prinsipiell motstander av dødsstraff. Det er særlig bekymringsfullt når dødsstraff benyttes i et land hvor rettssikkerheten er så svak som i Iran, sier statssekretæren.

Norges ambassadør til Iran har i møte med den iranske viseutenriksministeren i dag tatt opp norsk bekymring over den utstrakte bruken av dødsstraff i Iran.

Norge arbeider mot dødsstraff både i multilaterale fora og gjennom aktivt samarbeid med menneskerettighetsorganisasjoner og likesinnede land. Vi tar jevnlig opp bruk av dødsstraff med land der dette praktiseres. Vi har et spesielt fokus på enkeltsaker der man er kjent med at dødsstraff planlegges fullbyrdet på en særlig inhuman måte, eller overfor mindreårige, gravide eller strafferettslig utilregnelige personer. I tillegg gjelder kravet om visse rettsikkerhetsgarantier. I slike tilfeller anser Norge dødsstraff som et brudd på folkeretten. Videre oppfordrer Norge de statene som ikke har gjort det til å ratifisere internasjonale avtaler som forbyr dødsstraff.