Historisk arkiv

Norge fordømmer henrettelse i Jemen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Jeg tar sterkt avstand fra henrettelsen av Hind Al-Barti i Jemen tidligere denne måneden. Fra norsk side er vi dypt bekymret for Jemens fortsatte bruk av dødsstraff, særlig mot mindreårige lovbrytere, sier statssekretær Gry Larsen.

Al-Barti var 15 år da hun ble dømt for drap på en annen jente. Henrettelser for lovbrudd begått som mindreårig er et klart brudd på FNs barnekonvensjon, som Jemen er tilsluttet.

Mellom 2006 og 2010 skal 14 mindreårige ha blitt henrettet i Jemen, mens 21 mindreårige har blitt dømt til døden.

- Det er sterkt beklagelig at Jemen fortsetter sin bruk av dødsstraff mot mindreårige på tross av tidligere gitte løfter gitt til FNs barnekomité om å avskaffe dødsstraff mot mindreårige, sier Gry Larsen. 

Det er grunn til bekymring for meldinger om tre forestående henrettelser i Jemen. Waleed Hussein Haikal og Muhammad Abduh Qasim al-Taweel var 15 år da forbrytelsene deres ble begått, mens Mohammad Taher Samoum kun var 13 år på forbrytelsestidspunktet. Alle tre skal stå i umiddelbar fare for å bli henrettet.

- Norge oppfordrer Jemens regjering til umiddelbart å stanse disse henrettelsene, og leve opp til sine internasjonale forpliktelser om å avskaffe dødsstraff mot mindreårige, sier statssekretær Larsen.