Historisk arkiv

Norge protesterer mot planlagte henrettelser i Nigeria

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Norge er bekymret for at nigerianske delstater planlegger å gjenoppta henrettelser etter seks års moratorium, sier statssekretær Gry Larsen

- Norge er bekymret for at nigerianske delstater planlegger å gjenoppta henrettelser etter seks års moratorium, sier statssekretær Gry Larsen.

Det meldes at to dødsdømte fanger i delstaten Edo i Nigeria skal henrettes i nær framtid. Henrettelsene vil kunne bli gjennomført uten at de dødsdømte har fått sine anker behandlet, og vil innebære at Nigerias moratorium på henrettelser brytes. Norge har uttrykt sin bekymring både sammen med EU, og i en felles note til Nigeria fra Norge og Sveits.

Saken har fått stor oppmerksomhet i nigerianske medier og flere sivilsamfunnsorganisasjoner har også engasjert seg i saken. Nigeria har et føderalt «frivillig moratorium» på dødsstraff, men delstatene kan velge om de vil følge dette eller ikke. I 2010 offentliggjorde samtlige 36 delstatsguvernører en uttalelse om å gjenoppta henrettelser for å tømme overfylte fengsler. Samtlige av Nigerias over 800 dødsdømte fanger fremmet sak mot uttalelsen for den føderale høyesterett i Lagos, som avslo saken. Denne ble så fremmet for den føderale ankedomstolen, der saken fremdeles ligger.

Norge er prinsipiell motstander av alle former for dødsstraff under enhver omstendighet. Det er særlig bekymringsfullt når dødsstraff benyttes uten at grunnleggende rettssikkerhetsgarantier følges. Norge arbeider mot dødsstraff både i multilaterale fora og gjennom aktivt samarbeid med menneske-rettighetsorganisasjoner og likesinnede land. Vi tar jevnlig opp bruk av dødsstraff med land der dette praktiseres. Vi har et spesielt fokus på enkeltsaker der man er kjent med at dødsstraff planlegges fullbyrdet på en særlig inhuman måte, eller overfor mindreårige, gravide eller strafferettslig utilregnelige personer. I tillegg gjelder kravet om visse rettsikkerhetsgarantier. I slike tilfeller anser Norge dødsstraff som et brudd på folkeretten. Videre oppfordrer Norge de statene som ikke har gjort det til å ratifisere internasjonale avtaler som forbyr dødsstraff.