Historisk arkiv

20 års diplomatiske forbindelser med nye stater i øst

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

– Våre forbindelser med landene som ble selvstendige etter Sovjetunionens sammenbrudd, har utviklet seg sterkt i løpet av 20 år, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

– Våre forbindelser med landene som ble selvstendige etter Sovjetunionens sammenbrudd, har utviklet seg sterkt i løpet av 20 år, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. 

I dag er det 20 år siden diplomatiske forbindelser ble opprettet mellom Norge og en rekke av statene på territoriet etter den tidligere Sovjetunionen.  Med noen av disse ble diplomatiske forbindelser gjenopprettet i 1991; Russland, Estland, Latvia og Litauen. Med andre ble slike forbindelser etablert for første gang i 1992.

Siden 1991 har Norge opprettet fem nye utenriksstasjoner i dette området: ambassader i Kiev, Baku og Astana og generalkonsulater i Murmansk og St. Petersburg. Tilsvarende har Ukraina og Kasakhstan opprettet ambassader i Oslo, og Georgia har besluttet å gjøre det samme.

Bredden og dybden i forbindelsene varierer. Dette er naturlig, gitt forskjeller i geografi, historiske bånd og felles tilhørighet til internasjonale organisasjoner og samarbeidsordninger. Men felles for alle er tilhørigheten til FN og til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). De fleste av disse statene er også medlem av Europarådet.

Dette er et viktig fundament også for våre bilaterale forbindelser. Innenfor disse rammene har vi alle forpliktet oss til å bygge våre samfunn på noen felles grunnverdier – menneskerettigheter, demokrati og rettsstat. Med det sovjetiske samfunnet som utgangspunkt er det ikke overraskende at en slik omstilling tar tid. Etter 20 år er mange kommet langt, mens det i andre land er mye som gjenstår.

– Her har også det internasjonale samfunn en viktig rolle å spille. Norge har bidratt til å fremme disse grunnleggende verdiene. Det gjør vi på flere måter, også gjennom våre bilaterale forbindelser, sier Støre.

Gjennom 20 år har Norge støttet konkrete tiltak i disse landene for å fremme menneskerettigheter, demokrati og rettsstat, for å verne miljøet og bidra til en bærekraftig utvikling, for å sikre verdifull kulturarv og bidra til god ressursforvaltning. Foruten å bidra til en positiv utvikling i disse landene er dette viktige bidrag til å utvikle forbindelsene mellom våre land på en rekke nivåer og mellom en rekke forskjellige aktører – på lokalt så vel som nasjonalt plan, innenfor næringsliv, det sivile samfunn og den akademiske verden så vel som mellom myndigheter. Slike kontakter er en berikelse også for det norske samfunn.

– Ved 20-årsjubileene som vi nå passerer, skal vi glede oss over alle positive resultater som er oppnådd gjennom forbindelsene med disse landene siden 1991-92. Samtidig ser vi fremover. Vi skal fortsette å utvikle et mangfoldig samarbeid til felles beste for våre land og folk.  Vår ambisjon må være at forbindelsene skal utvikle seg minst like positivt og minst like dynamisk gjennom de neste 20 årene, sier Støre.