Historisk arkiv

Ugandas utvikling truet av korrupsjon – norsk bistand stoppet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norsk bistand til den ugandiske stat er stoppet på ubestemt tid. Det er spesielt alvorlig at statsministerens kontor i Uganda er innblandet i en av de største korrupsjonssakene i norsk bistand. Ugandas opprydning i saken må bli langt mer overbevisende, fastslo statssekretær Arvinn Eikeland Gadgil (SV) i møte med Ugandas finansminister Maria Kiwanuka i Oslo i dag.

Norsk bistand til den ugandiske stat er stoppet på ubestemt tid.  Det er spesielt alvorlig at statsministerens kontor i Uganda er innblandet i en av de største korrupsjonssakene i norsk bistand. Ugandas opprydning i saken må bli langt mer overbevisende, fastslo statssekretær Arvinn Eikeland Gadgil (SV) i møte med Ugandas finansminister Maria Kiwanuka i Oslo i dag.

Norge og tre andre giverland har stoppet all bistand til den ugandiske stat etter avdekkingen av en stor korrupsjonsskandale som omfatter  11,6 millioner euro (ca. 85 millioner kroner). Midlene skulle ha sikret stabilisering og utvikling i det nordlige Uganda - men ble istedenfor overført til en rekke konti, blant annet tilknyttet statsministerens kontor i Uganda. Om lag 25 millioner norske bistandskroner er underslått i saken.

- EU, Verdensbanken, Storbritannia og en rekke andre giverland holder nå tilbake totalt 285 millioner dollar (ca. 1,6 milliarder kroner) i bistand til Uganda. Dette er pinlig for Ugandas regjering og rammer dessverre landets fattige. Men vi kan ikke gi én ekstra krone hvis midlene havner i lommene på utro tjenere, understreker statssekretær Arvinn Eikeland Gadgil (SV).

- Jeg sa til finansminister Kiwanuka at de ugandiske myndighetenes opprydning i denne skandalen har vært skuffende så langt. Norge og de andre giverne har tre krav: full tilbakebetaling av pengene som er stjålet, effektiv straffeforfølging av de ansvarlige; og nye, pålitelige systemer for håndtering av fremtidig bistand. Jeg forventer at finansminister Kiwanuka gjør sitt ytterste for å gjenopprette vår tillit til Uganda i tiden fremover, legger Gadgil til.

- Samtidig har jeg merket meg at Ugandas egen riksrevisjon avdekket skandalen, og den får stor oppmerksomhet i ugandisk presse. Den norske riksrevisjonen samarbeider med og styrker sin ugandiske søsterinstitusjon. Nå ser vi positive resultater, legger Gadgil til.

Norge avsluttet støtten til det korrupsjonsrammede programmet i Uganda i 2011. Generell budsjettstøtte fra Norge til Uganda opphørte i 2010.

Uganda er i ferd med å starte utvinning av olje. Finansminister Kiwanuka og hennes delegasjon er i Norge for å høste erfaringer for hvordan fremtidige olje- og gassinntekter kan forvaltes slik at de kommer hele samfunnet til gode. Norge har i flere år samarbeidet med ugandiske myndigheter innen petroleumssektoren gjennom Olje for utviklingprogrammet.