Historisk arkiv

Bilaterale samarbeidsprogram med Serbia, Montenegro og Makedonia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge er en av 91 undertegnere av Paris-erklæringen om økt bistandseffektivitet fra 2005.

To viktige målsettinger i Paris-erklæringen er at:

  1. utviklingslandene må utøve effektivt lederskap over sin egen utviklingspolitikk og i å koordinere utviklingsaktørene
  2. land som gir bistand, skal basere den på utviklingslandenes egne utviklingsstrategier, institusjoner og prosedyrer.

For å følge opp dette i forhold til bistanden til Vest-Balkan har Utenriksdepartementet utviklet bilaterale samarbeidsprogram med Serbia, Kroatia, Montenegro og Makedonia (programmet med Kroatia ble avsluttet i 2008). Formålet med programmene har vært å engasjere mottakerlandene i utvelgelsen og oppfølgingen av norsk-finansierte bistandsprosjekter. I en del tilfeller blir prosjektene samfinansiert av Norge og mottakerlandet.

Konsekvensen av dette er at søknader om tiltak knyttet til reform av statsadministrasjonen i ovennevnte land ikke skal rettes til Utenriksdepartementet, men til det relevante koordinerende organ i mottakerlandet. Tiltaket det søkes om støtte om vil bli vurdert for relevans ikke bare i forhold til mottakerlandets prioriteringer for sin egen utviklingsprosess, men også i tråd med norske prioriteringer slik de er lagt frem i statsbudsjettet for det angjeldende år.

Søknader som blir vurdert som relevante av både mottakerland og Norge videresendes Utenriksdepartementet for endelig saksbehandling. De samme krav til søknadens kvalitet og til søkers oppfølging og rapportering stilles til prosjekter under bilateral pakke som andre prosjekter som støttes under ordningen. Se Ordningsregelverket for tiltak under kap. post 164.71.

Makedonia
Rundt 50 prosent av Norges totale bistand (ca. 35 mill NOK i 2011) til Makedonia går gjennom det bilaterale samarbeidsprogrammet. Følgende innsatsområder prioriteres: (i) Godt styresett, (ii) Energi, miljø og klima, (iii) Fred og forsoning, og (iv) Tiltak for økt sysselsetting.

Ansvarlig enhet
Secretariat for European Affairs (SEA)er koordinerende organ på makedonsk side. Søknader og forespørsler knyttet til det bilaterale programmet skal fremmes til:

Secretariat for European Affairs (SEA). Bul. Ilinden bb. 1000 Skopje, Republic of Macedonia.

Kontaktperson I SEA for det bilaterale samarbeidet er Jovan Despotovski. Han kan nås på e-post: jovan.despotovski@sep.gov.mk eller telefon: 00389 2 3200 138.

Kontaktperson i UD for prosjektsamarbeid med Makedonia er seniorrådgiver Arild Moberg Sande. ams@mfa.no

Tidsfrister

  1. Søker må fremlegge et prosjektforslag/prosjektskisse for SEA innen utgangen av januar måned i det år støtte ønskes.
  2. De ulike prosjektforslagene drøftes i programmøte mellom UD og SEA i løpet av februar måned.
  3. SEA informerer søkere som er positivt vurdert i programmøtet, og endelig prosjektforslag sendes SEA innen 1. april.
  4. SEA overser søknadene til UD for endelig vurdering innen 1. juni.

Serbia
Ca. 50 % av Norges totale bistand på NOK 100 millioner til Serbia går gjennom det bilaterale samarbeidsprogrammet. Hovedsatsingsområder er institusjons- og kapasitetsbygging som skal bidra til reform av sikkerhet, politi - og justissektor, samt prosjektet innen fornybar energi og klima. I tillegg vil Norge støtte uavhengige kontrollinstitusjoner.

Merk: Det blir ingen utlysning på bilaterale midler før slutten av 2011 ettersom midlene for 2011 allerede er allokert.

Ansvarlig enhet:
Forespørsler vedrørende det bilaterale programmet skal fremmes til: European Integration Office, Sector for planning, programming, monitoring and reporting on EU funds and development assistance, 34 Nemanjina St., 11000 Belgrade, Serbia.

Focal point:  Dejan Gojkovic [dejan.gojkovic@mfin.gov.rs]

Kontaktperson i UD for prosjektsamarbeid med Serbia er seniorrådgiver Jannicke Bain, jba@mfa.no

Montenegro
Det bilaterale samarbeidet med Montenegro vil være på ca. 15 millioner kroner i 2011, og nesten all norsk bistand til landet kanaliseres gjennom dette programmet. Hovedmålet er å støtte opp under Montenegros euro-atlantiske integrasjon og medvirke til gjennomføring av Montenegros nasjonale planer for EU- og NATO-tilspasning. Den norske bistanden er særlig knyttet til utvikling av energisektoren (vannkraft, olje/gass og elektrisitets-distribusjon), justisreform, forsvarsreform samt turisme.

Merk: Det blir ingen utlysning på bilaterale midler i 2011 ettersom midlene allerede er allokert.

Ansvarlig enhet
Økonomiministeriet (ØM) i Montenegro er ansvarlig for koordineringen av det norske bistandsprogrammet.  Alle henvendelser om prosedyrer og tidsfrister kan rettes på e-post til koordinator for bilateral pakke i Økonomiministeriet Ivana Saranovic: Ivana.Saranovic@gov.me

Kontaktperson i UD for prosjektsamarbeid med Montenegro er seniorrådgiver Arild Moberg Sande. ams@mfa.no.