Regionavdelingen

Avdelingen har ansvar for Norges bilaterale forhold til land i Afrika, Asia, Latin-Amerika og Midtøsten, relevante regionale organisasjoner og norsk freds- og forsoningsinnsats. Det legges vekt på å styrke samarbeidet med strategiske aktører og fremme norske interesser gjennom utenrikspolitisk dialog, næringspolitisk samarbeid, støtte til bærekraftig utvikling og menneskerettigheter samt tiltak som fremmer stabilitet. Gjennom å utøve tydelig utenrikspolitikk er målsettingen å styrke partnerskapet med land utenfor Europa og Nord-Amerika.

Avdelingen har følgende seksjoner:

  • Seksjon for Latin-Amerika og Karibia

    Seksjonen har det overordnede ansvaret for Norges utenriks- og utviklingspolitiske, samt næringsøkonomiske forhold til landene i Latin-Amerika og Karibia. Seksjonen har en koordineringsfunksjon mellom hjemmeapparatet og de sju utenriksstasjonene i regionen, som dekker til sammen 33 land.

  • Afrikaseksjonen

    Seksjonen har ansvar for det bilaterale samarbeidet og koordineringen av Norges utenriks-, utviklings- og næringspolitiske forhold til land og regionale organisasjoner i Afrika.

  • Seksjon for Midtøsten og Nord-Afrika

    Bilaterale forbindelser med land i Nord-Afrika og Midtøsten. Seksjonens geografiske ansvarsområde omfatter området fra Vest-Sahara i vest til Iran i øst.

  • Seksjon for Øst-Asia og Oseania (Asia I)

    Bilaterale forbindelser med land i Nordøst-Asia (Japan, Kina, Nord- og Sør-Korea), Sørøst-Asia (Brunei, Filippinene, Indonesia, Kambodsja, Laos, Malaysia, Myanmar, Singapore, Thailand og Vietnam) og Oceania (Australia og New Zealand), samt forholdet til regionale (Asean) og multilaterale (Asem) organisasjoner.

  • Seksjon for Sør-Asia og Afghanistan (Asia II)

    Bilaterale forbindelser med landene i Sør-Asia: Bangladesh, Bhutan, India, Maldivene, Nepal, Sri Lanka, Pakistan og for Afghanistan om utenrikspolitiske spørsmål, økonomisk samarbeid, fredsbygging og utviklingssamarbeid. Koordinering av India-satsingen.

  • Seksjon for fred og forsoning

    Seksjon for fred og forsoning tilrettelegger fredsprosesser og samtaler mellom parter i væpnet konflikt.