Historisk arkiv

Beklager dødsfallet til cubansk fange

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Orlando Zapata Tamayo, som har vært politisk fange på Cuba siden 2003, døde den 23. februar som følge av en langvarig sultestreik. – Vi beklager sterkt dette tragiske dødsfallet. Regjeringen er bekymret for menneskerettighetssituasjonen på Cuba, og spesielt forholdene for politiske fanger og ytringsfrihetens kår. Vi tar dette opp med kubanske myndigheter, sier statssekretær Gry Larsen.

Zapata sultestreiket som protest mot det han omtalte som gjentatt mishandling av fanger i fengselet og andre overgrep.

Norge har gjennom FNs ulike organer anmodet kubanske myndigheter om å betingelsesløst løslate alle politiske fanger og å gi landets borgere anledning til fritt å uttale seg. Som medlem av FNs menneskerettighetsråd står Norge også bak anbefalinger om at kubanerne bør invitere FNs spesialrapportører, spesielt rapportørene for ytringsfrihet og menneskerettighetsforsvarere, til Cuba. Norge har også anbefalt at Cuba i større grad åpner opp for å gi humanitære organisasjoner som det Det internasjonale Røde Kors (ICRC) adgang til fengslene.

- Menneskerettigheter, herunder frigivelse av politiske fanger, er et prioritert tema i norsk politikk ovenfor Cuba og et sentralt spørsmål i vår dialog med kubanske myndigheter, sier statssekretær Larsen.

Norge deltar i en gruppe sammen med Spania, Sveits og Cuba, som drøfter sentrale menneskerettighetsspørsmål som politiske fangers situasjon og soningsspørsmål.