Historisk arkiv

Norge fordømmer dødsdommer i Iran

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Statssekretær Espen Barth Eide innkalte 5. juli den iranske ambassadøren Rezvani til Utenriksdepartementet for å ta opp beslutningen om dødsstraff for Sakineh Mohammadi Ashtiani og Mohammad Reza Haddadi.

Statssekretær Espen Barth Eide innkalte i dag den iranske ambassadøren Rezvani til Utenriksdepartementet for å ta opp beslutningen om dødsstraff for Sakineh Mohammadi Ashtiani og Mohammad Reza Haddadi.

Mens Ashtani er dømt til døden ved steining for utroskap, er Haddadi dømt til døden for en påstått forbrytelse begått som mindreårig. I tillegg ble saken til Majid Tavakkoli tatt opp, som er fengslet for sin aktivitet som studentpolitiker og soner i isolat.

- I møtet med den iranske ambassadøren tok jeg opp tre konkrete saker som hver for seg er svært bekymringsfulle. Henrettelse ved steining anser vi som en inhuman og barbarisk avstraffelsesmetode som vi fordømmer. Det samme gjelder bruk av dødsstraff for personer som skal ha begått forbrytelser som mindreårige. I tillegg er vi skarpt kritiske til idømmelse av fengselsstraff for personer som kun har uttrykt politiske meninger, sier statssekretær Barth Eide. 

- De straffene som har blitt idømt er forøvrig i strid med Irans forpliktelser i henhold til nasjonale lover, og til internasjonale konvensjoner som Iran har sluttet seg til, sier statssekretæren.

I tillegg til de tre nevnte sakene ble det fra norsk side understreket at Norge er prinsipiell motstander av dødsstraff i enhver sammenheng, og at Iran har forpliktet seg til å følge internasjonale konvensjoner om sivile og politiske rettigheter (ICCPR) og Konvensjonen om barns rettigheter (CRC). Iran ble samtidig oppfordret til  å oppheve steining som strafferettslig metode.