Historisk arkiv

Internasjonal konferanse om kulturarv og urban fattigdom i Oslo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Når mer enn femti eksperter møtes i Oslo 11.-12. april for å diskutere kulturarv og utvikling, blir fokuset på mer enn bevaring av gamle bygninger og minnesmerker.

Tre av fire konflikter i verden skjer i dag i byer, og levende kultur er et viktig redskap for forsoning og fred. Verdensbankens nye visepresident Rachel Kyte møter norsk og internasjonal ekspertise på Clarion Hotel Royal Christiania medio april.     

Norsk institutt for kulturminneforskning (Niku) og Verdensbanken arrangerer 11. -12. april en internasjonal konferanse i Oslo. Temaet er om og hvordan kulturarv kan brukes som redskap for å bekjempe urbanisering av fattigdom. Konferansen vil fremme diskusjon og dialog mellom ledende globale eksperter innen to vanligvis atskilte områder: Kulturarv og slumutvikling/urban fattigdomsreduksjon.  

Kulturarv – både materiell og immateriell - er generelt en underutnyttet utviklingsressurs i byer i utviklingsland. I tillegg er mange bykjerner med rike kulturelle levninger også de som har dårligst fysisk infrastruktur med det høyeste antallet lavinntektsinnbyggere. Hovedspørsmålet for konferansen blir å drøfte hvorvidt og hvordan investeringer i kulturarv kan støtte en urban utvikling som kommer lavinntektsgrupper til gode. Målet er å høste erfaringer fra tidligere prosjekter innen både kulturarv og slumoppgradering og å utvikle anbefalinger mht. framtidige investeringer i sentrale by områder. 

Konferansen finansieres fra Verdensbankens urbane flergiverfond hvor bl.a. Norge (UD), Nederland, Italia og India bidrar. Rachel Kyte, Verdensbankens nye visepresident for miljø, landbruk, urban utvikling m.m. vil delta i den avsluttende paneldiskusjonen. Hun vil i tillegg ha samtaler i Utenriks- og Miljøverndepartmentet. 

Nærmere opplysninger kan gis av seniorrådgiver Erik Berg, Seksjon for FN-politikk og likestilling l. 23 95 15 36.  Påmelding til kari.larsen@niku.no

Program er vedlagt.