Historisk arkiv

Nato og Norge i Afghanistan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Nato har ledet ISAF-operasjonen i Afghanistan siden 2003. Hovedmålet med operasjonen er gitt gjennom mandat fra FNs sikkerhetsråd - å støtte afghanske myndigheter og det internasjonale samfunnet i å skape sikkerhet og stabilitet i Afghanistan, og gjennom dette å legge grunnlaget for gjenoppbygging og utvikling i landet.

Nato har ledet ISAF-operasjonen i Afghanistan siden 2003. Hovedmålet med operasjonen er gitt gjennom mandat fra FNs sikkerhetsråd - å støtte afghanske myndigheter og det internasjonale samfunnet i å skape sikkerhet og stabilitet i Afghanistan, og gjennom dette å legge grunnlaget for gjenoppbygging og utvikling i landet.

ISAF består i dag av nesten  35.000 militært personell. Siden oktober 2006 dekker ISAFs operasjonsområde hele landet. 26 Nato-land og 11 ikke-Nato-land bidrar med personell til styrken.  

Samlet sett er Norges militære engasjement i Afghanistan betydelig. Militært bidrar Norge med nærmere 700 soldater til den Nato-ledete ISAF-styrken, bl.a i form av en hurtigreaksjonsstyrke stasjonert i Mazar-e-Sharif, det norsk-ledete regionale stabiliseringslaget i Meymaneh, et spesialstyrkebidrag i Kabul-området og ledelse av flyplassen i Kabul. 

Norge har et bredt engasjement for stabilisering i Afghanistan. I tillegg til det militære bidraget vil den humanitære innsats og det langsiktige utviklingssamarbeid bli vesentlig trappet opp. Norge vil i 2007 gi minst 450 millioner kroner i utviklings- og humanitærbistand. Prioritet gis til langsiktige tiltak for å styrke afghanske myndigheters evne til å ivareta befolkningens behov. Norge vil videreføre tiltak for å styrke rettsvesenet og vil fortsatt støtte arbeidet med spesialdomstolen for narkotikasaker. Norge tar sikte på å delta i EUs sivile ESDP-operasjon for politiet.