Historisk arkiv

UD styrker forvaltningen av den humanitære bistanden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Riksrevisjonen har lagt fram sin rapport om effektiviteten i norsk humanitær bistand. Rapporten peker på at Norge oppfattes som en god og troverdig partner, men også at det finnes flere forbedringspotensialer.

Riksrevisjonen la i dag fram sin rapport om effektiviteten i norsk humanitær bistand. Utenriksminister Støre har følgende kommentarer til rapporten.

- Riksrevisjonens gjennomgang av den humanitære bistanden viser at Norge er et av de viktigste giverlandene, og at omverdenen oppfatter Norge som en god og troverdig partner. Rapporten viser til at Norge i fjor ble rangert som nest best blant de humanitære giverlandene i en uavhengig internasjonal evaluering. Rapporten peker samtidig på flere forbedringsområder, særlig på det forvaltningsmessige området. UD vil nå prioritere oppfølgning av Riksrevisjonens merknader, sier Støre.

- Bevilgningene til humanitær bistand har hatt en sterk økning de siste 5-6 årene. Dette har gjort det mulig for Norge å hjelpe tusenvis av mennesker i nød. Samtidig har det gitt oss ekstra utfordringer i forvaltningen av støtten. Riksrevisjonens rapport gir et godt grunnlag for å forbedre oss, og vi er allerede i gang med oppfølgingen. Den nye strategien for Norges humanitære arbeid, som regjeringen la frem i september, følger opp mange av Riksrevisjonens merknader, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Vi må daglig foreta vanskelige avveininger mellom behovet for rask respons og grundig saksbehandling. Mer bruk av langsiktige avtaler vil gi mottakerne av støtten bedre forutsigbarhet til å justere innsatsen når behovene endrer seg. Samtidig mener jeg vår pågående innsats for å støtte folk på flukt i Kongo viser at Norge er både rask og relevant når det virkelig gjelder, sier Støre

- Jeg er glad for at Riksrevisjonen slår fast at Norge både nasjonalt og internasjonalt får anerkjennelse for den viktige innsatsen vi gjør på det humanitære området, sier Støre.

- Enda viktigere er det at Riksrevisjonen konstaterer at det oppnås positive resultater av den norske humanitære bistanden for et stort antall mennesker, sier utenriksministeren.