Historisk arkiv

Giverlandskonferanse for Sudan i Oslo 5.−7. mai

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge er vertskap for Sudan-konsortiet, som finner sted i Oslo i tiden 5.–7. mai. Konferansen skal drøfte framdriften i arbeidet med å gjennomføre fredsavtalen av 2005, og sikre penger fra giverlandene til videre gjenoppbygging og utvikling i Sudan.

Norge er vertskap for Sudan-konsortiet, som finner sted i Oslo i tiden 5.–7. mai. Konferansen skal drøfte framdriften i arbeidet med å gjennomføre fredsavtalen av 2005, og sikre penger fra giverlandene til videre gjenoppbygging og utvikling i Sudan.  

I april 2005 var Norge vertskap for den første internasjonale giverlandskonferansen for Sudan. Konferansen fant sted etter at Sudans regjering og Sudan People’s Liberation Movement (SPLM) hadde undertegnet en samlet fredsavtale for Sudan i januar 2005.  

–  Vi er svært glad for at vi igjen får anledning til å være vertskap for en internasjonal giverlandskonferanse til støtte for fred og utvikling i Sudan, sier miljø‑ og utviklingsminister Erik Solheim.  

–  Dette er en viktig anledning for samlingsregjeringen i Sudan (GONU), myndighetene i Sør‑Sudan (GOSS) og det internasjonale samfunn til å bekrefte at de fortsatt slutter opp om fredsavtalen, sier Solheim.  

Perioden 2005−2011 betegnes som fredsavtalens interimperiode. Den skal etterfølges av en folkeavstemning der Sudans befolkning avgjør om Sør‑Sudan fortsatt skal være en del av Sudan eller løsrives som egen stat. I 2005 ble det gitt tilsagn om støtte fra det internasjonale samfunn for en periode på tre år, og disse løftene skal nå fornyes for perioden 2008−2011. 

Det forventes deltakelse på høyt politisk nivå fra Sudan og internasjonale givere under konferansen. Sudan‑konsortiet ledes i fellesskap av Sudans samlingsregjering, myndighetene i Sør‑Sudan og arrangørene, som er Verdensbanken og FN. Blant deltakerne finner vi en lang rekke internasjonale samarbeidspartnere.  

Partene har i samarbeid med FN og Verdensbanken analysert behovene for en videreutvikling av de viktigste bistandssektorene i Sudan i perioden 2008−2011. Givere vil bli bedt om å forplikte seg til å støtte disse sektorene.  

Den offisielle åpningen av Sudan‑konsortiet finner sted 6. mai, fremleggingen av giverløftene 7. mai. På et lukket møte dagen før konsortiet formelt åpner, skal deltakerne drøfte tiltak for å sikre varig fred i Darfur.  

Praktiske opplysninger

Konsortiet finner sted på Clarion Hotel Royal Christiania i Oslo. Deltakelse skjer etter invitasjon. Pressefolk må ha personlig akkreditering.  

Norges miljø- og utviklingsminister Erik Solheim vil åpne konsortiet 6. mai klokka 9. Oppdatert informasjon og agenda er tilgjengelig på Verdensbankens nettsider.

Dagsorden for konferansen.

Pressekontakter

  • Spørsmål om akkreditering: press@mfa.no.
  • Mediehenvendelser til Utenriksdepartementet: Wera Helstrøm, tlf. 99 40 93 23, e-post: weh@mfa.no, eller Tor-Henrik Andersen, tlf. 41 55 48 28, e-post: than@mfa.no.
  • Mediehenvendelser til Verdensbanken: Jakob Kopperud, tlf. +33 (0) 6 6758 9686 eller +249 (0) 1 2901 6902, e-post: jkopperud@worldbank.org.
  • Mediehenvendelser til FN: Khaled Mansour, tlf. +249 9 1215 0847, e-post: mansourk@un.org, eller Brian Kelly, tlf. +249 9 1239 2270, e-post: kellyb@un.org.

Deler av konferansen vil bli overført på nett-tv.

Sendingene tirsdag 6. mai starter kl. 9 når miljø- og utviklingsminister Erik Solheim åpner konferansen.

Overføringene onsdag 7. mai begynner 12.15: Giverlandene presenterer sine bidrag. Oppsummering v/miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og delegasjonslederne.