Historisk arkiv

Nordiske utenriksministere ber om økt støtte til Gaza og FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger, UNRWA

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

På mandagens ekstraordinære nordiske utenriksministermøte i Oslo kom de fem ministerne med en felles uttalelse om støtte til Gaza og UNRWA (FN’s organisasjon for palestinske flyktninger).

- Krigen i Gaza har tydelig vist at denne konflikten ikke kan løses med våpen. Nå må det på plass en robust våpenhvile og politiske forhandlinger om en varig fredsavtale. De nordiske landene støtter de pågående bestrebelsene mot en varig våpenhvile. Samtidig betoner de nordiske utenriksministrene at fredsprosessen må tilbake på riktig spor. Krigens ødeleggelser har skapt et enormt behov for både humanitær bistand og gjenoppbygging. Omfanget av varer som slippes inn til Gaza per i dag står ikke på noen måte i forhold til behovene. Det er helt nødvendig at humanitære hjelpeorganisasjoner gis full og uhindret adgang for humanitær hjelp og at grensene åpnes, sier utenriksministerne Jonas Gahr Støre, Alexander Stubb, Carl Bildt, Per Stig Møller og Össur Skarphéðinsson.

FN og spesielt UNRWA har en sentral rolle i koordineringen av humanitær bistand og gjenoppbygging i Gaza. De nordiske utenriksministrene er bekymret for UNRWA’s alvorlige finansielle situasjon. For 2009 står FNs organisasjon for palestinske flyktninger overfor et rekordstort budsjettunderskudd på rundt 87 millioner dollar. Den manglende finansieringen kommer i tillegg til økt behov for organisasjonens tjenester som følge av krisen i Gaza.

Utenriksministrene oppfordret det internasjonale samfunn om å komme sammen i støtte til UNRWA’s innsats for befolkningen i Gaza. Samtidig advarte ministrene mot å miste av syne det store ansvaret UNRWA har i resten av regionen. De understreket det kritiske behovet for finansiering for å opprettholde UNRWA’s evne til å forsyne palestinske flyktninger med utdanning, helse og andre tjenester, og bidra til utviklingen av de palestinske samfunn.

- Situasjonen for UNRWA er alvorlig og det er helt nødvendig at det internasjonale giversamfunnet i fellesskap bidrar til organisasjonens arbeid for den palestinske flyktningbefolkningen i regionen, sier utenriksministerne.

De nordiske landene er sentrale støttespillere for UNRWA. Årlig bidrar landene med ca. 20 % av organisasjonens driftsbudsjett. I tillegg kommer støtte til nødhjelpsappeller og andre prosjekter. På denne bakgrunn føler de nordiske landene et særlig ansvar for å finne en løsning på inneværende års budsjettunderskudd og bidra til en løsning i et langsiktig perspektiv. Hittil i år har de nordiske landene bidratt med drøyt 75 millioner dollar til driftsbudsjettet og 14 millioner dollar til nødhjelpsappeller.

Norge har, i kraft av formannskapet i UNRWA’s rådgivende organ (Advisory Commission), henvendt seg til en rekke sentrale giverland med oppfordring om å bidra med ekstrabevilgninger. De nordiske utenriksministrene stiller seg bak dette initiativet, da en mobilisering av nåværende og nye giverland er avgjørende for å sikre både kort- og langsiktig finansiering av UNRWA’s viktige arbeid.