Historisk arkiv

Norge ber om sterkere FN-engasjement på Sri Lanka

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge fordømmer krigføringen på Sri Lanka og mener FN må engasjere seg sterkere.

– En humanitær våpenhvile må på plass så raskt som mulig for å stoppe blodbadet på Sri Lanka, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim. 

Dersom krigføringen fortsetter er det stor fare for ytterligere dramatiske tap av liv inne i sonen myndighetene har erklært som trygg. Minst 50.000 mennesker skal ifølge FN befinne seg der. Forsøkene på å få partene til å avslutte krigshandlingene har så langt ikke ført frem. 

– Vi er svært kritiske til at partene fortsetter kampene og trosser det sterke internasjonale engasjementet for en løsning. FNs sikkerhetsråd bør diskutere situasjonen på Sri Lanka, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. 

USA, EU, Japan og Norge drøftet situasjonen på Sri Lanka i går, og ber om sterkere FN-engasjement. De er enstemmige i kravet om at myndighetene på Sri Lanka må leve opp til sine forpliktelser og ikke skyte inn i sonen der sivile oppholder seg. De tamilske tigrene må la sivile forlate kampsonen. 

 – Det er viktig at FN engasjerer seg på alle nivåer. Det er positivt at generalsekretær Ban Ki-moon forsøker å besøke Sri Lanka snarest mulig, sier Solheim. 

– Vi oppfordrer til å slippe FN inn i krigssonen for å bidra til en avslutning på krigen og vurdere den humanitære situasjonen. FN og Røde Kors må få uhindret adgang til de sivile alle steder hvor de oppholder seg, sier Støre. 

Partene i konflikten har ansvar for å overholde den internasjonale humanitærretten. De må beskytte sivile i væpnet konflikt. 

– Det er nå viktig at de hendelsene som har ført til omfattende sivile tap blir betryggende undersøkt, avslutter Solheim. 

Pressekontakt: Informasjonsrådgiver Ragnhild H. Simenstad, mobil: 917 17 459.