Historisk arkiv

Over 60 stater sluttet seg til Oslo-forpliktelsene mot væpnet vold

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Væpnet vold er en global trussel mot stabil og fredelig utvikling. Under en konferanse i Geneve forpliktet over 60 stater seg til konkrete tiltak mot væpnet vold - de såkalte Oslo-forpliktelsene.

Væpnet vold er en global trussel mot stabil og fredelig utvikling. Under en konferanse i Geneve i dag forpliktet over 60 stater seg til konkrete tiltak mot væpnet vold. 

- Ifølge UNDP tar væpnet vold 2000 menneskeliv daglig, hvorav flesteparten er sivile. Det er en betydelig humanitær utfordring for det internasjonale samfunn, og det er til hinder for en fredelig utvikling i svært mange land, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. 

- Oslo-forpliktelsene som vi har sluttet oss til her i Geneve i dag viser at FN og det Panelet under konferansen. (Støre i midten). Foto: UDinternasjonale samfunn tar dette problemet på alvor, og at målrettet arbeid mot væpnet vold begynner å bære frukter. I partnerskap med FN, sivilt samfunn og andre stater vil vi bygge videre på dette for å nå FNs tusenårsmål, sier utenriksministeren. 

- Vi registrerer at humanitær nedrustning får stadig større internasjonal oppmerksomhet og oppslutning. Et eksempel er de positive signaler vi nå hører fra USA hvor 68 senatorer vil be om at USA vedtar landminekonvensjonen, sier Støre. 

Gjennom Oslo-forpliktelsene binder stater seg til å gjennomføre en rekke konkrete tiltak. Systematisk overvåking og måling av væpnet vold, integrering av arbeid mot væpnet vold i utviklingsplaner på alle myndighetsnivå samt anerkjennelse av ofrenes rettigheter står sentralt. 

Norge var vertskap for møtet i Geneve i dag sammen med FNs utviklingsprogram (UNDP).