Historisk arkiv

Norge støtter Sikkerhetsrådets krav om en åpen og uavhengig gransking av den israelske aksjonen mot Gaza-flåten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

FNs sikkerhetsråd har fordømt handlingene som førte til tap av sivile liv under den israelske bordingen av Gaza-flåten. I uttalelsen understrekes behovet for at en uavhengig og troverdig gransking av hendelsen kommer i stand umiddelbart.

I en uttalelse av 31. mai fordømmer FNs sikkerhetsråd handlingene som førte til tap av sivile liv under den israelske bordingen av flåten med humanitær hjelp til Gaza. Uttalelsen understreker behovet for at en uavhengig og troverdig gransking av hendelsen kommer i stand umiddelbart.  

– Sikkerhetsrådets uttalelse viser at et samlet internasjonalt samfunn fordømmer den israelske aksjonen mot flåten med humanitær hjelp til Gaza. Jeg hilser velkommen Sikkerhetsrådets krav om en åpen og uavhengig gransking av den israelske militæraksjonen, noe jeg også tok opp med FNs generalsekretær i går. Det vil være i Israels interesse å samarbeide om en slik gransking, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. 

Sikkerhetsrådet slår fast at situasjonen i Gaza er uholdbar og understreker behovet for at nødvendige varer slippes inn i området. 

– Norge har gjentatte ganger slått fast at blokaden av Gaza må heves, slik at humanitær hjelp og annen nødvendig assistanse når frem til den palestinske befolkningen. Dette er ikke minst viktig for at det skal være mulig for Den internasjonale giverlandsgruppen for det palestinske området (AHLC) å følge opp sitt mandat fra Sikkerhetsrådet om gjenoppbygging av Gaza etter krigen, sier Støre. 

Sikkerhetsrådet krever i uttalelsen full konsulær tilgang til de som var om bord i båtene, og som nå er anholdt i Israel. Det fremsettes også krav om at både skipene og fangene frigis av israelske myndigheter. De tre nordmennene som var om bord på flåten har blitt identifisert av israelske myndigheter og holdes i varetekt i fengselet Beer Sheva. 

– I likhet med Sikkerhetsrådet krever Norge full konsulær tilgang til involverte norske statsborgere, og at fangene frigis umiddelbart. Vi har i klare ordelag fremsatt dette kravet overfor israelske myndigheter, sier utenriksminister Støre.