Historisk arkiv

Utenriksminister Støre protesterer mot Israels utvidelse av bosettinger i Øst-Jerusalem

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Israel offentliggjorde tirsdag planer om å bygge 1600 nye boliger i Øst-Jerusalem. Norge tar sterk avstand fra utbyggingen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Israel offentliggjorde tirsdag planer om å bygge 1600 nye boliger i Øst-Jerusalem. Beslutningen kommer på et kritisk tidspunkt, idet israelerne og palestinerne er i ferd med å starte nye fredssamtaler.

– Norge tar sterk avstand fra Israels utbygging av bosettinger i Øst-Jerusalem. Fredsprosessen er i en kritisk fase, og med denne beslutningen setter Israel fremgangen i fare, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Offentliggjøringen tirsdag føyer seg inn i en rekke av belastende saker i forholdet mellom Israel og palestinerne den siste tiden. Mandag denne uken offentliggjorde Israel planer om å bygge ut 112 nye boenheter på Vestbredden. Beslutningen ble kritisert for å være i strid med Israels egne lovnader om å fryse byggingen av bosettinger.  

Nylig har også Israels beslutning om å føye Abrahams grav i Hebron og Rakels grav i Betlehem til listen over Israels nasjonale kulturminnesmerker blitt møtt med raseri og opptøyer på palestinsk side og med fordømmelse fra det internasjonale samfunn. Begge gravstedene ligger på Vestbredden, og er ansett som helligdommer av jøder, muslimer og kristne.  

– Et samlet internasjonalt samfunn anser utbyggingen av israelske bosettinger i Øst-Jerusalem og Vestbredden som folkerettsstridig, kommenterer Støre. – Norge protesterer mot den israelske utbyggingen og beslutningen om kulturminnesmerkene på Vestbredden. Det viktigste nå er at Israel endrer sin politikk før en tostatsløsning vil bli umuliggjort, sier utenriksministeren. 

- Norge oppfordrer kvartetten som møtes 19. mars (FN, USA, EU, Russland) om å protestere og legge press på Israel for at den folkerettsstridige bosettingsvirksomheten opphører, sier Støre.